Felrobbant a húgyhólyagja egy ártatlannak tűnő beavatkozástól

prosztatarák Conceptual image for prostate cancer treatment prostate CANCER ILLUSTRATION treatment DESTRUCTION MEDICINE concept conceptual cell cancerous DISEASE male 3d MEDICINE AND HEALTH human reproductive medical malignant bladder
Így fogja körül a húgycsövet a prosztata, közvetlenül a húgyhólyag alatt
Vágólapra másolva!
A prosztatamegnagyobbodást napjainkban egy, a húgycsövön keresztül felvezetett endoszkóp segítségével orvosolják. A műtét nem túl bonyolult, és ritkán okoz szövődményeket. Sajnos azonban néha váratlan komplikációk léphetnek fel.
Vágólapra másolva!

Egy 60 éves beteget krónikus vizelési panaszokkal vettek fel a kórházba. Az orvosok jóindulatú prosztatamegnagyobbodást diagnosztizáltak, és a transzuretrális (húgycsövön keresztüli) műtétet látták a legjobb megoldásnak.

A férfit megfelelően előkészítették, és a sebészek már a nagyjából egyórás operáció vége felé jártak, amikor hangos durranást hallottak a beteg hasüregéből. (Az ilyen műtéteknél normális esetben nem vágják fel a beteg hasfalát, csak a húgycsövön át bevezetett endoszkóp segítségével metszik ki a megnagyobbodott prosztatát.)

Így fogja körül a húgycsövet a prosztata, közvetlenül a húgyhólyag alatt (jobbra egy tumor látható) Forrás: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library

Az orvosok rögtön kutatni kezdték a szokatlan hang eredetét, és legnagyobb rémületükre kiderült, hogy a beavatkozás következtében szó szerint szétrobbant a beteg húgyhólyagja.

Ilyen robbanás abban a nagyon ritka esetben következhet be, ha a hólyagban nagy mennyiségben halmozódik fel hidrogén, szénhidrogének és ehhez magas oxigénszint társul. Ilyenkor a seb bezárásához használt eszköz hője berobbanthatja a gázkeveréket.

A felrobbant húgyhólyag röntgenképe a helyreállító műtét után. Jól látható, milyen nagy sérülést kellett ellátniuk az orvosoknak Forrás: BMJ

A hólyagrobbanás életveszélyes állapot, amit azonnal kezelni kell. Ezért gyorsan felvágták a férfi hasfalát, majd bravúrosan „befoltozták" a sérült húgyhólyagot. A műtét szerencsére jól sikerült, így a beteg hamarosan elhagyhatta a kórházat.

Ez műtéti szövődmény rendkívül ritka. Az eddigi sok ezer hasonló beavatkozásból 38-nál számoltak be ilyen balszerencsés kimenetelről.