Felrobbant a húgyhólyagja egy ártatlannak tűnő beavatkozástól

2019.07.16. 15:16

A prosztatamegnagyobbodást napjainkban egy, a húgycsövön keresztül felvezetett endoszkóp segítségével orvosolják. A műtét nem túl bonyolult, és ritkán okoz szövődményeket. Sajnos azonban néha váratlan komplikációk léphetnek fel.

Egy 60 éves beteget krónikus vizelési panaszokkal vettek fel a kórházba. Az orvosok jóindulatú prosztatamegnagyobbodást diagnosztizáltak, és a transzuretrális (húgycsövön keresztüli) műtétet látták a legjobb megoldásnak.

A férfit megfelelően előkészítették, és a sebészek már a nagyjából egyórás operáció vége felé jártak, amikor hangos durranást hallottak a beteg hasüregéből. (Az ilyen műtéteknél normális esetben nem vágják fel a beteg hasfalát, csak a húgycsövön át bevezetett endoszkóp segítségével metszik ki a megnagyobbodott prosztatát.)

Így fogja körül a húgycsövet a prosztata, közvetlenül a húgyhólyag alatt (jobbra egy tumor látható)Forrás: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library

Az orvosok rögtön kutatni kezdték a szokatlan hang eredetét, és legnagyobb rémületükre kiderült, hogy a beavatkozás következtében szó szerint szétrobbant a beteg húgyhólyagja.

Ilyen robbanás abban a nagyon ritka esetben következhet be, ha a hólyagban nagy mennyiségben halmozódik fel hidrogén, szénhidrogének és ehhez magas oxigénszint társul. Ilyenkor a seb bezárásához használt eszköz hője berobbanthatja a gázkeveréket.

A felrobbant húgyhólyag röntgenképe a helyreállító műtét után. Jól látható, milyen nagy sérülést kellett ellátniuk az orvosoknakForrás: BMJ

A hólyagrobbanás életveszélyes állapot, amit azonnal kezelni kell. Ezért gyorsan felvágták a férfi hasfalát, majd bravúrosan „befoltozták" a sérült húgyhólyagot. A műtét szerencsére jól sikerült, így a beteg hamarosan elhagyhatta a kórházat.

Ez műtéti szövődmény rendkívül ritka. Az eddigi sok ezer hasonló beavatkozásból 38-nál számoltak be ilyen balszerencsés kimenetelről.