Mégsem indult el a Holdra az indiai űrhajó

Csandraján (Chandrajaan) 2
A Csandraján-2 űrmisszió űrhajója a kilövőálláson
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy órával a tervezett start előtt megszakították az első, leszállást is magába foglaló indiai Hold-misszió, a Csandraján-2 (Chandrayaan-2) indítását. Ez India második Hold-missziója.
Vágólapra másolva!

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) hétfőre virradóan közölt információi szerint technikai probléma adódott a hordozórakétán, biztonsági okokból ezért lemondták az indítást.

A megszakítás 56 perccel a rakéta tervezett felemelkedése előtt történt. Újabb kilövési időpontot egyelőre nem határoztak meg és a technikai problémáról sem közöltek részleteket.

Az Andhra Prades tartományban lévő Szatis Dhavan űrközpontról lőtték volna fel a Csandraján-2 űrszondát, fedélzetén egy landolómodullal. Ez a Hold Déli-sarkjáról indulva többek között víz nyomai után kutatna a felszínen.

A Csandraján-2 űrmisszió űrhajója a kilövőálláson Forrás: PTI

A misszió sikeres teljesítése esetén India lenne a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amelynek sikerül a Holdon landoltatni egy űreszközt.

India minden alkotóelemet maga fejlesztett ki, a misszió költsége mintegy 10 milliárd rúpia (42 milliárd forint), amely összehasonlítva más Hold-programokkal, meglehetősen alacsony összeg. A mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége "puha", irányított leszállást hajtana végre a tervek szerint a Hold felszínén.

India első űrmissziója, a 2008-as Csandraján-1 csak keringett a Hold körül, de nem szállt le. A projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

A Csandraján-2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai nézeteltérések miatt megszakította az együttműködést.