Megnyitották a látogatók előtt a tört falú dahsúri piramist Egyiptomban

tört falú dahsúri piramis Egyiptom
A picture taken on July 13, 2019 shows the Bent pyramid of King Sneferu, the first pharaoh of Egypt's 4th dynasty, in the ancient royal necropolis of Dahshur on the west bank of the Nile River, south of the capital Cairo. - An Egyptian archaeological mission discovered a collection of stone, clay and wooden sarcophagi, of which some are still containing well preserved mummies, as well as a collection of wooden funerary masks and instruments used in cutting stones . (Photo by Mohamed el-Shahed / AFP)
Vágólapra másolva!
Megnyitottak a látogatók előtt a legrégebbi egyiptomi piramisok közül kettőt, Sznofru fáraó 101 méter magas tört falú piramisát és a hozzá tartozó 18 méteres mellékpiramist.
Vágólapra másolva!

A dahsúri piramismezőn található ősi építmények első ízben látogathatók újra az 1965-ös ásatások óta.

A különleges síremlékeket Haled Ahmed Elanani műemlékvédelmi miniszter és Mosztafa Vaziri, a Legfelső Régészeti Tanács főtitkára mutatta be szombaton a sajtónak és a Kairóban állomásozó külföldi nagyköveteknek.

A dahsúri piramis Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek

Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa.

A tört falú piramis szerkezete egyedülálló, és különleges abban is, hogy

két kamra van a belsejében.

Falai meredeken emelkednek, majd 45 méteres magasságban éles törés után egy jóval enyhébb emelkedéssel folytatódnak. Az eredeti emelkedési szöggel a magassága 125 méter lett volna, így azonban 101 méteres.

A piramis megnyitása azt jelenti, hogy

Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A piramisokat megnyitva az egyiptomi régészeti miniszter bejelentette azt is, hogy a térségben tavaly óta végzett ásatások során

számos kő-, anyag- és faszarkofágot találtak, némelyiket jó állapotban lévő múmiával együtt.

Előkerültek fából készült halotti álarcok és kőfejtőszerszámok is a késői korszakból, az i. e. 664 és 332 közötti évekből.

Felfedeztek egy 4000 éves falat is, amelynek maradványa 60 méter hosszan húzódik II. Amenemhat, a 12. dinasztia harmadik fáraójának piramisától délre.

Az egyiptomi hatóságok szeretnék fellendíteni a Kairó belvárosától mindössze 30 kilométerre délre, a nyílt sivatagban fekvő, jelenleg még gyér látogatottságú dahsúri piramismező idegenforgalmát is.