Több mint 20 cápafajt fenyeget a kihalás veszélye a Földközi-tengerben

nagy fehér cápa Fishermen catch great white shark in Mediterranean Sea Human Interest ANIMAL SHARK great white caught
HANDOUT - 24 May 2018, Tunisia, Zarzis: Fishermen examine a great white shark. The shark weighing more than 780 kilos was caught as bycatch in a net around 65 kilometres off the coast, fishermen from Zarzis in southern Tunisia told dpa. Photo: Mibar Mohamed Slim/dpa - ATTENTION: editorial use only in connection with the latest coverage and only if the credit mentioned above is referenced in full
Vágólapra másolva!
Több mint 20 cápafajt, az ott élő cápafajok mintegy felét fenyegeti a kihalás veszélye a Földközi-tengerben a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Simone Niedermüller, a WWF Ausztria tengerbiológusa szerint egyharmadukat közvetlen veszély fenyegeti. Elsősorban a túlhalászat, az illegális halászat és a műanyagszennyezés csökkentette drasztikusan a cápák és ráják populációját.

A legfőbb problémát a cápák túlhalászata jelenti, elsősorban két földközi-tengeri országban: Líbiában 4260 tonnát, Tunéziában 4161 tonnát fognak ki évente, háromszor annyit, mint Olaszországban (1347 tonna) és Egyiptomban (1141 tonna). Néhány fajt eladási céllal halásznak, a megmaradó fajok nagy része azonban más halak halászata közben, véletlenül kerül a hálóba. Ezeket az egyedeket általában elpusztultan visszadobják a tengerbe.

Tunéziában kifogott nagy fehér cápa Forrás: Picture-Alliance/AFP/Mibar Mohamed Slim

A műanyag-szennyezettség is nagy probléma a WWF közlése szerint. A cápák összetévesztik a szemetet a táplálékkal, vagy belegabalyodnak a műanyagokba, az elszakadt hálókba.

Szintén felelős a fenyegetettségért a haltermékek címkéivel való csalás is. DNS-tesztek kimutatták, hogy a kardhalként értékesített termék gyakran valójában illegálisan piacra dobott cápahús. Ez pedig egészségügyi kockázatokat is rejt, mivel bizonyos cápafajok higanytartalma jóval az egészségügyi határérték felett van - hívta fel a figyelmet a veszélyekre Niedermüller.

A WWF-jelentés a halászok és a halászatért felelős vezetők számára egy sor követendő intézkedést javasol a kritikus életterek elkerülésétől a megfelelő halászati eszközök használatáig.