Ezeréves, fából épített várfalakat találtak dél-Morvaországban

Fából épített várfalmaradványok a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatt
Fából épített várfalmaradványok a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatt
Vágólapra másolva!
Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatti ásatások közben.
Vágólapra másolva!

"A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó. Miután az ásatások még folynak, lehetséges, hogy újabb értékes leletekre bukkannak" - mondta Jirí Holobrádek, a breclavi városi önkormányzat szóvivője újságíróknak szerdán.

"A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák" - mutatott rá az ásatásokban részt vevő Miroslav Dejmal, az Archaia Brno szervezet régésze.

Fából épített várfalmaradványok a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatt Forrás: Zdroj: Město Břeclav

A breclavi kastély alatti kutatásokat az Archaia és a városi múzeum végzi a brnói Masaryk Egyetemmel együttműködve. Az eddig feltárt leleteket és a kutatás eredményét szerdán Breclavban mutatták be a nagyközönségnek.

A breclavi kastély mai formájában reneszánsz épület, részben román stílusban átépítve. Helyén eredetileg az I. Bretislav cseh fejedelem (1000-1055) által építtetett vár állt, amely a határvédelemre szolgált. A jelenleg rossz állapotban lévő kastélyra általános felújítás vár, ezért végeznek alatta régészeti ásatásokat.