Szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok Ausztráliában

sirályok Flight of Herring Gulls (Larus argentatus) on Quend-Plage Beach in winter, Quend-Plage, Picardy Coast, Somme, Picardy, Hauts-de-France, France Natural Reserve SEASIDE Sand beach WAVE SKY WINTER Picardie ADULT Group Flap wings Fly away Fly
Sirályok
Vágólapra másolva!
Antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok szerte Ausztráliában - figyelmeztetnek helyi kutatók.
Vágólapra másolva!

A perthi Murdoch Egyetem szakemberei megállapították, hogy az ausztrál sirályok (Chroicocephalus novaehollandiae) több mint 20 százaléka hordozója egyebek között az E. coli baktériumnak, amely húgyúti fertőzést és vérmérgezést is okozhat - írja a BBC News.

A tanulmány kimutatta, hogy a sirályok ürülékében megtalálható baktériumok egy része ellenáll az olyan gyakran használt antibiotikumoknak, mint a cefalosporinok és fluorokinolonok.

Az egyik mintában talált baktérium ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak is, amelyet csak súlyos, nagy kockázatú fertőzés esetén alkalmaznak.

Sirályok Forrás: Biosphoto/Stephane Bouilland / Biosphoto/Stephane Bouilland

Az eredmények fényében egyre nagyobb az aggodalom, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok más állatokat és az embereket is megfertőzhetik.

A kutatók úgy vélik, hogy a madarak a hulladékok között és a szennyvízben való kutakodás során érintkeznek a baktériumokkal.

"Azt hiszem, ez ébresztőül szolgál a kormányszervek és a víztisztításért és szennyvízkezelésért felelős hatóságok számára, hogy együttműködve kell megoldani a problémát" - húzta alá Sam Abraham, az egyetem munkatársa.

Az emberek a sirályok ürülékével érintkezve kerülhetnek kapcsolatba a baktériumokkal, ugyanakkor a kézmosás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.