Visszatérő első fokozatú rakétát fejleszt Oroszország is

SpaceX Falcon-9
A Falcon-9 egyik sikeres visszatérése
Vágólapra másolva!
Két-három éven belül Oroszországnak is lesz visszatérő első fokozattal felszerelt hordozórakétája - derült ki abból az interjúból, amelyet a TASZSZ hírügynökség készített Andrej Grigorjevvel, a "távlati" kutatásokkal foglalkozó intézet (FPI) vezérigazgatójával.
Vágólapra másolva!

Grigorjev szerint a Krilo-SZV hordozórakéta visszatérő fokozatának első útját 2021-2022-re tervezik, és az első "bemutatón" az irányított leszállást hangsebesség alatti üzemmódban, a rakétahajtómű tömegének és méretének megfelelő makettel hajtják végre.

Hozzátette, hogy számos kísérletet terveznek a visszatérő fokozattal. Az irányított üzemmódban végrehajtandó repülés során a visszatérő egység a kezdeti sebességről hiperszonikus sebességre gyorsul, majd a légkörben lefékeződik, és útját egy reptéren landolva fejezi be.

A visszatérő egység repülését matematikailag már modellezték, meghatározták az erre a célra legalkalmasabb hajtóműtípust és műszaki jellemzőit.

A Falcon-9 egyik sikeres visszatérése Forrás: SpaceX

A Krilo-SZV visszatérő fokozatának kidolgozásával a Mjasziscsev tervezőiroda foglalkozott, tavaly májusban készültek el a tervek. A Gorizont című szaklapban megjelent részletekből kiderült, hogy a megadott pályamagasságot elérve a rakéta kibontja szárnyait, és bekapcsolja sugárhajtóművét, és ezáltal válik lehetővé első fokozatának a visszatérése.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat már évek óta használ sikeresen hasonló technológiát. Először 2015 decemberében hozta vissza a Földre Falcon-9-es típusú hordozórakéta újrahasználható gyorsító fokozatait, amelyek sértetlenül, függőlegesen landoltak. Azóta számos sikeres űrmissziót teljesítettek újrahasznosítható gyorsítórakétákkal, állítottak velük Föld körüli pályára műholdakat és szállítottak velük rakományt a Nemzetközi Űrállomásra. Elon Musk vállalata az tervezi, hogy néhány hónapon belül embert szállító űrkapszulát juttat az űrbe ilyen hordozórakétával.