Kitűnő állapotban megőrzött maradványokat rejtett a viking hajó

viking hajó
Úton a Valhallába,a vikingek mennyországába. Az előkelőket általában hajóba helyezve temették el
Vágólapra másolva!
A régészek nemrégiben két viking temetkezési hajót fedeztek fel a svédországi Uppsalában, amelyek közül az egyik kivételesen jó állapotban megőrizte egy kutya, egy férfi és egy ló maradványait. Az északi harcosok egykori, nagy hatalmú elitje temetkezett ilyen vízi járművekbe, ahol a holttest mellett helyet kaptak állatok, fegyverek és kincsek. Ez a temetkezési gyakorlat egészen a vaskorig nyúlik vissza, de a vikingek korában is előszeretettel alkalmazták.
Vágólapra másolva!

Gyakran temették el együtt kedvenc állataikkal

Ilyen gazdagon telezsúfolt hajósírokra bukkantak a régészek szinte egész Skandinávia területén. Korábban egy hasonlót találtak Norvégiában, ami bizonyítékokat szolgáltatott az emberi maradványokra. Emellett Skócia nyugati részén is felszínre került egy ilyen hajó, amely olyan temetkezési tárgyakat tartalmazott, mint egy fejsze, pajzs, kard, kalapács és fogó. Ezek jól megerősítették a történelmi feljegyzéseket, miszerint a viking elit tagjait gyakran temették el együtt kedvenc állataikkal, például a lovukkal.

Úton a Valhallába,a vikingek mennyországába. Az előkelőket általában hajóba helyezve temették el Forrás: Parasychotian - DeviantArt

– mondta Johan Anund, a svéd Nemzeti Történelmi Múzeum regionális igazgatója a LiveScience tudományos online portálnak. – A régészek más, egyszerűbb hajószerkezeteket is találtak, amelyek leginkább egy szélesebb kenura hasonlítottak.

Szimbolizálták a rangot és a státuszt

A kutya és a ló maradványait kitűnő állapotban őrizte meg az idő.

– mondta Anund. – A csontváz elemzése eddig csak azt mutatta meg, hogy mennyi idős és milyen magas volt, valamint láttuk a sérüléseit, amiből a lehetséges betegségekre tudunk következtetni.
A kutatók most arra próbálnak meg rájönni, hogy hol és hogyan élhette az életét.

A viking hajótemetések legújabb feltárása egy ember, egy ló és egy kutya maradványait tárta fel Forrás: The Archaeologists/National Historical Museums

A vele együtt eltemetett állatokat azért áldozták fel, hogy „segítsék a halottat a másik oldalon",

ám azt is kitűnően szimbolizálják annak a státuszát és rangját. A régészek más tárgyakat találtak a hajón, többek között egy kardot, lándzsát és pajzsot. Ezeket valószínűleg a Gamla Uppsala Múzeumban és a svéd Történeti Múzeumban fogják kiállítani.