Belehalhat a túl alacsony koleszterinszintbe

agyi ér problémák
Thrombectomy performed under cerebral angiography on a patient with symptoms of a stroke, Neuro-Vascular Unit (UNV) CHU Bordeaux. CHU de Bordeaux, France BURGER/PHANIE
Vágólapra másolva!
Mindenhonnan azt halljuk, hogy a koleszterinszintet csökkenteni kell, ha nem akarunk szívbetegek lenni. De a túl alacsony koleszterin sem jó, mert növelheti az agyvérzés kockázatát, különösen az arra érzékenyekben.
Vágólapra másolva!

Az orvosoktól és a médiából is az az üzenet ér el minket leggyakrabban, hogy az ún. „rossz” koleszterin – az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL, low density lipoprotein) részecskék által hordozott koleszterin – vérszintjének csökkentésére kell törekednünk, mert ezáltal mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A Pennsylvaniai Állami Egyetem (Penn State) kutatói viszont most arra mutatnak rá, hogy mint oly sokszor, itt is inkább egyfajta arany középutat kell keresnünk, mert a túl alacsony LDL-szint vérzéses stroke-ot, hagyományos nevén agyvérzést okozhat az arra fogékonyakban.

Az egyetem kutatócsoportja 9 éven keresztül követte nyomon a vér LDL-szintje és a vérzéses stroke közötti kapcsolatot. Ez a fajta agyi katasztrófa úgy történik, hogy az agyban kvázi felrobban egy verőér, vagyis felszakad az érfal, és a vér kifolyik az agyszövetbe.

Az adatok azt mutatják, hogy akiknek 70 mg/dl alatti az LDL-koleszterinszintjük, azoknál megemelkedik a vérzéses stroke kockázata.

Xiang Gao, a Penn State táplálkozástudomány tanára és a táplálkozási epidemiológia laboratórium vezetője kiemelte: a Neurology című folyóiratban közzétett eredmények hozzájárulnak az ideális koleszterinszinttel kapcsolatos ajánlások finomításához és személyre szabásához.

– magyarázza Gao. – Egyik véglet sem ajánlott: sem a túl sok, sem a túl kevés. És ha valakinek a családjában előfordult vérzéses stroke, vagy más hajlamosító tényezők állnak fenn nála, például magas vérnyomás vagy túlzott alkoholfogyasztás, akkor különösen oda kell figyelnie az alacsony LDL-koleszterinre is.”

Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

A túlcsökkentés veszélyei

A kutatók kifejtik: az LDL-koleszterinszint alacsonyan tartása valóban ajánlott az infarktus és az ún. iszkémiás stroke megelőzése érdekében. A bajt mindkét esetben a vérrögképződés okozza, amely az infarktus esetében a szívkoszorúér-rendszerben, az iszkémiás stroke esetében pedig egy agyi érben keletkezik. Azonban korábbi vizsgálatok már utaltak arra, hogy kapcsolat állhat fenn a nagyon alacsony LDL-koleszterinszint és a vérzéses stroke között. Egy 2013-ban publikált kínai tanulmány például hangsúlyozta: a koleszterinszint-csökkentő sztatinokkal végzett terápia során az orvosoknak észben kell tartaniuk a túlcsökkentés rizikónövelő hatását az agyvérzésre nézve. Noha az összefüggés e régebbi adatok alapján már sejthető volt, egy újabb vizsgálati csoportból származó további megerősítés volt szükséges a biztos következtetéshez – nyilatkozta Chaoran Ma, a Penn State táplálkozástudománnyal foglalkozó doktorandusza.

– mondta el Ma.

A tanulmányba 96043 résztvevőt vontak be, akik valamennyien a kínai Tangshan iparváros lakói voltak, és a vizsgálathoz való csatlakozást megelőzően nem estek át sem vérzéses stroke-on, sem szívrohamon, sem daganatos betegségen. A résztvevők LDL-koleszterinszintjét a vizsgálat kezdetekor, majd 9 évig minden évben újra meghatározták. Az időközben előforduló vérzéses stroke-okat megfelelő orvosi leletekkel dokumentálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a 70 és 99 mg/dl közötti LDL-koleszterinszinttel nem járt együtt a vérzéses stroke kockázatának növekedése, azokban, akiknél a szint 70 mg/dl alá süllyedt, az agyvérzés rizikója érzékelhetően megnőtt. Az 50 mg/dl-es szint alatti résztvevőkben például a kockázat 169 százalékkal nőtt a 70-99 mg/dl közötti szintet mutatókhoz képest, míg a rizikónövekedés 65 százalékos volt az 50 és 70 mg/dl közötti szintet mutatókban. Érdemes megjegyezni, hogy a vérzéses stroke összesített előfordulása még így is igen alacsony maradt: a majdnem 100 ezer megfigyeltből 753-nál fordult elő, vagyis a résztvevők kevesebb mint 1 százalékát sújtotta.

Pontosítani kell az irányelveket

„Hagyományosan az általános népesség számára a 100 mg/dl körüli, a szívbetegségre nézve fokozott kockázatúak számára viszont az ennél alacsonyabb LDL-koleszterin-értékeket tartották optimálisnak – ismerteti Gao. – Mi ugyanakkor azt figyeltük meg, hogy a 70 mg/dl alatti LDL-koleszterinszintű egyénekben megnövekedett a vérzéses stroke veszélye.

Az új eredmények segíthetik az egészségügyben dolgozókat az irányelvek pontosításában – erősítette meg Ma, hozzátéve: „Következtetéseink nagy lélekszámú közösségi tanulmányon alapulnak, ami azért előnyös, mert a megfigyelések nem kórházi körülmények között, hanem egészséges embereken történtek.”