Robotkutya segíti a demenciával élőket Kaliforniában

robotkutya
Jenny, a robotkutya.
Vágólapra másolva!
Alzheimer-kórral és a demencia (időskori elbutulás) egyéb formáival küzdő emberek számára fejlesztenek élethű robotkutyát Kaliforniában.
Vágólapra másolva!

Robotkutya segíti a demens betegeket

A Los Angeles-i Tombot cég a világhírű Muppet-bábfigurák néhai megalkotója, Jim Henson vállalatával, a Jim Henson's Creature Shoppal együttműködve alkotta meg a Jenny névre keresztelt robot labradorkölyköt, amelynek mozdulatai egy igazi kutya mozgását idézik.

Jenny, a robotkutya. Forrás: https://www.tombot.com/

Az emberi érintésre reagáló robotkutya, amely egyelőre csupán prototípus, nem képes sétálni, hanem egy kiságyban "fekszik", mozgatja a fejét, morog és csóválja a farkát. Mozdulatai elég élethűek ahhoz, hogy társként szolgáljon a demenciával élők számára, akik állapotukból adódóan nem tudnak megfelelően gondoskodni egy élő állatról.

A robot mozgását 16 motor irányítja és szenzorok révén reagál a hangparancsokra, valamint érzékeli az emberi érintést.


A Tombot cég tulajdonosában, Tom Stevensben 2011-ben született meg a robotkutya gondolata, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. "A kezdetekben átélt nehéz napok közül messze az volt a legszörnyűbb, amikor el kellett vinnem a kutyáját" - mondta Stevens, felidézve, hogy a kétéves goldendoodle elkezdett agresszíven viselkedni édesanyja gondozójával.

A Tombot cég tulajdonosában, Tom Stevensben 2011-ben született meg a robotkutya gondolata, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Forrás:https://www.tombot.com/about-tombot/

A japán Sony Corp már 1999-ben előrukkolt a robotkutya ötletével. A mesterséges intelligenciára épülő AIBO robot kedvencekkel szemben azonban a Tombot fejlesztése nagyon élethű.

A robotkutya oldja az otthonban élők szorongását

Jenny nemrég mutatkozott be a kaliforniai Thousand Oaks egyik idősek otthonában, ahol a bentlakók egy része demenciával vagy az emlékezőképességet érintő egyéb betegségekkel küzd.

"A kutya nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá"

- mondta Caroline Gibson, az intézmény szóvivője, hozzátéve, hogy a Jennyvel való foglalkozás mosolyt csal a bentlakók arcára és oldja a szorongásukat.

Forrás: https://www.kickstarter.com/projects/tombot/tombot-affordable-robotic-companion-animals-for-se?ref=Fundedtoday&utm_medium=referral&utm_source=e.fnd.to

A Tombot tervei szerint a robotkutya 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba.
(Forrás: MTI)