Megvan a klímaváltozás elleni csodafegyver

növény
A fák nem éreznek fájdalmat, vagy ahhoz hasonló ingert, amikor kidőlnek, vagy kivágják őket
Vágólapra másolva!
Több millió hektárnyi fa telepítésével megállítható lenne a klímaváltozás, emelte ki egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Science magazinban megjelent kutatás szerzői úgy számolnak, ha 900 millió hektárnyival több erdő borítaná a bolygó felszínét, az jelentős mértékben visszaszorítaná a légköri szén-dioxid-szintet. A számítások alapján a fák növekedésük során 205 milliárd tonna szenet vonnának el a légkörből és tárolnának magukban. Ez az ipari forradalom óta zajló emberi szén-dioxid-kibocsátás nagyjából kétharmadát fedné le.

– nyilatkozta Tom Crowther, a tanulmány egyik szerzője. – Kutatásunk egyértelműen megmutatta, hogy jelenleg az erdőtelepítés a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa, és már szilárd bizonyítékaink is vannak ennek alátámasztására.

Utóbbi miatt Crowther hangsúlyozta, hogy az erdők megóvása, az erdőterületek bővítése mellett a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása is elengedhetetlen.

Forrás: pexels.com

A tudósok 80 000 műholdképet fésültek át, többek között azt nézték, hogy a védett területek erdőborítottsága milyen szintű. Mint kiderült, 1,7-1,8 milliárd hektár terület van a világon, ahol nincsenek települések, és emberi tevékenység sem folyik.

Bár ezeket a régiókat nem lehet teleültetni fákkal, 900 millió hektárral bővíthető lenne az erdőállomány.

Azt is kiszámolták, hogy a nagyvárosok zöldebbé tételével további 700 millió hektárral növelhető lenne a fás területek nagysága.

Vannak ugyanakkor olyan szakértők, akik túlzónak találják az erdők szén-dioxid-csökkentő hatását. „Nyilván fontos az erdőterületek bővítése, az igazi megoldás ugyanakkor az üvegházhatású gázok kibocsátásának drámai visszafogása, nettó lenullázása lenne” – mondta Simon Lewis, a University College London munkatársa.