Kilencezer kilométeres algaszőnyeg borítja az Atlanti-óceánt

barna alga, golffű
Mexikó partjainál már állandósult a jelenség
Vágólapra másolva!
A műholdak megmutatták az eddig megfigyelt legnagyobb kiterjedésű mikroalga virágzást, amely Nyugat-Afrikától a Mexikói-öbölig terjed. Folyamatos terjedése veszélyezteti az ökoszisztémákat és a tengeri élővilágot.
Vágólapra másolva!

Veszélyeztetik a területen élő közösségek megélhetését

A Nagy Atlanti Golffűövezetnek elnevezett területen a barna algaszőnyegek (Sargassum) már úszó szigeteket alkotnak, amelyek vonzzák a halakat, madarakat és teknősöket. Ám az elmúlt évtizedben a növekedés veszélyes méreteket öltött: a tavalyi év közepére

a tengeri algákból álló övezet több mint 20 millió tonna biomasszát foglal magába és a kiterjedése tavaly június óta elérte a közel 9000 kilométert.

A hűvös vizekben az óriás barnamoszatok kiterjedt tengeralatti erdőségeket alkotnak Forrás: Wikimedia Commons

Jelenleg már az Atlanti-óceán és a Karib-tenger partjai mentén is igen nagy kiterjedésűek ezek az algaszőnyegek, amelyek veszélyeztetik a területen élő közösségek megélhetését, valamint a létfontosságúnak számító turisztikai iparágakat.

– magyarázta Mengqiu Wang, a Dél-Floridai Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt elemezte a kétéves műholdadatokat. – Ám ez a romboló növekedés és terjeszkedés, különösen a part menti régiók körül megfojthatja a korallokat és a tengeri füveket, akadályozhatja az állatok mozgását.

Több tényező is segítette az algák virágzását

Ahhoz, hogy a kutatók megértsék, hogy mi okozza a világ legnagyobb algavirágzását, megvizsgálták Brazília műtrágya-fogyasztási szokásait, az Amazonas-medence területének erdőirtási arányait. A fordulópontot a 2011-es év jelentette, amikor az algavirágzás drasztikus növekedésnek indult.

Mexikó partjainál már állandósult a jelenség Forrás: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/NICO MAZZANTI

– mondta Mengqiu Wang. – Az utóbbi években a brazíliai erdőirtás és a műtrágya felhasználásának növelése gazdagította az innen áramló tápanyagokat, ami segítette a bűzös algák virágzását.
Hozzátette:

sajnos kevés jel mutat arra, hogy ez a folyamat lassulhatna és az aggasztó jelenség állandósulhat a térségben.

A kutatók eredményeiket a Science tudományos folyóiratban publikálták.