Nem mindenki használ fogkefét és fogkrémet a fogak tisztítására

fogmosás
Bizonyos esetekben hatékonynak bizonyulnak az alternatív fogmosási módszerek is
Vágólapra másolva!
A legtöbb ember fogkefét, fogkrémet és fogselymet használ a fogak tisztításához, de használatuk semmiképpen sem nevezhető egyetemesnek. Számos őslakos törzs, valamint a fejlődő országokban élő emberek hagyományos technikákat használnak ehhez, amelyek némelyike hatékonyabb, mint mások.
Vágólapra másolva!

Több ezer éve használják a rágóbotokat

A Közel-Keleten, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában sokan használják a miswak néven ismert, az arakfákról letört gallyakat a fogaik tisztításához. A gally végét lemossák vízzel, majd a fogaikat ezzel dörzsölik, mint egy fogkefe sörtéivel.

Az arakfa (Salvadora persica) ugyanis nagy koncentrációban tartalmaz fluoridot és más antimikrobiális komponenseket, amelyek megakadályozzák a fogszuvasodást.

A különböző kultúrákban más fákról származó gallyakat és ágakat is szívesen alkalmaznak, különösen amelyek frissítő aromákat biztosítanak.

Mindenki másként csinálja a fogmosást Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Ezeket az úgynevezett „rágóbotokat" már több ezer éve használják, az első történelmi feljegyzései időszámításunk előtt 3500-ból származnak, az ókori Babilónia területéről.

Több tanulmány szerint ezeknek az ágacskáknak a használata hasonló tisztítási hatással bírhat, mint a hagyományos fogkefék, bár nem tudják elérni a fogak közötti területeket és ha nem megfelelően forgatják a szájban, akkor károsíthatja az ínyt.

A szén hagyományos fogtisztítónak számít

Egyes kultúrákban az emberek az ujjaikkal dörzsölik a fogaikat, míg néhány muszlim országban a diófa kérgével teszik ugyanezt.

A fa kéregének antimikrobiális tulajdonságai vannak, amiről úgy gondolják, hogy fehérítő hatása is van.

A kutatók ugyanakkor eddig még nem végeztek vizsgálatokat annak hatékonyságára vagy mellékhatásaira. Más kultúrákban, például Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában téglaport, sárt, sót vagy hamut használ a fogaik tisztításához.

Az arakfa ágai egyszerű fogtisztítási módot ajánlanak Forrás: Wikimedia Commons

És bár ezek az összetevők hatékonyan eltávolítják a foltokat és a lepedéket, nem tartalmaznak fluoridot, és gyakran lecsiszolják a fogakat, ami miatt azok érzékennyé válhatnak és az ínysorvadás is megeshet.

A szénpor szintén hagyományos fogtisztítónak számít, és nem véletlenül tartalmazza néhány modern fogkrém is ezt az összetevőt.

Az ősi ájurvédikus gyakorlat szerint érdemes saját készítésű olajjal kiöblíteni a szánkat, ami segíti csökkenteni az ínygyulladást. Eszerint egy kis mennyiségű kókusz, szezám, napraforgó vagy olívaolajat forgassunk körülbelül 15 percig a szánkban.

Megfelelő szájhigiéniával megelőzhetők a betegségek

A fogszuvasodás és az ínybetegségek ma a Föld leggyakoribb betegségei közé tartoznak, és a világ népességének nagy részét érintik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Néhány kivételtől eltekintve azonban ezek a betegségek megfelelő szájhigiéniával és egészséges táplálkozással megelőzhetők.

Bizonyos esetekben hatékonynak bizonyulnak az alternatív fogmosási módszerek is Forrás: Wikimedia

A szakértők szerint az ezekben a betegségekben szenvedők nagy aránya azt mutatja, hogy a legtöbb ember szájhigiéniai módszerei nem felelnek meg az ideálisnak és érdemes lenne javítani azokat.

– hangsúlyozták a kutatók. – Néhány alternatív tisztítási eljárás, mint például az olajos öblítés, csupán hasznos kiegészítésként működhet.