Mutatjuk, miért lehet pénzkidobás a drága parfüm

A parfümviselés szabályai: 5 hiba, amit semmiképpen ne kövess el
Vágólapra másolva!
Idő- és pénzpocsékolás, ha drága parfümökkel akarjuk elkápráztatni környezetünk érzékszerveit. Egy új kutatás azt állapította meg, hogy az emberek többsége az olcsón és egyszerűen előállítható illatokat preferálja.
Vágólapra másolva!

A kutatók több mint 10 000 illatanyag vizsgálatával jutottak erre a megállapításra.

Azt találták, hogy az öt legnépszerűbb illatot a jázmin, a pézsma, a bergamott, a szantál és a borostyán képviseli.

– összegezték tapasztalataikat a PLOS ONE című folyóiratban az Imperial College London kutatói.

A szakértők összevetették az online értékeléseket a parfümökkel, illetve azok összetevőivel, és kiderült, hogy a legpopulárisabb párosításnak a geránium és levendula számít.

Szintén népszerű a pézsma, a vanília és a vetiver kombinációja, a parfümgyártók mégis alig használják együtt ezeket az alapanyagokat. Hasonló a helyzet a jázmin és a menta összekeverésével, ami úgyszintén pozitív értékeléseket kapott.

Forrás: Shutterstock

Az újfajta matematikai modellen alapuló kutatás konklúziója az volt, hogy az emberek még mindig a régi, hagyományos, virágalapú illatanyagokat részesítik előnyben, és a drágább ár egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott parfüm elnyeri az emberek tetszését.

„Munkánk betekintést nyújt a parfümök sikerében alapvető szerepet játszó tényezőkbe" – nyilatkozta Vaiva Vasiliauskaite, a kutatás vezetője, aki szerint módszerük egyfajta „mesterséges orrként" működve segítheti a parfümkészítőket a legideálisabb alapanyagok kiválasztásában.

(Daily Mail)