Világszerte a legmelegebb június hónap volt az idei

Hőségriadó, nyár, meleg, időjárás
Vágólapra másolva!
2019 júniusa volt a valaha mért legmelegebb június hónap világszerte, elsősorban az európai hőhullám miatt, amely a globális felmelegedés miatt várhatóan ismétlődni fog.
Vágólapra másolva!

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó Copernicus európai intézet adatai szerint júniusban 0,1 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet az előző legmagasabb júniusi csúcshőmérsékletet (2016), de

Európában volt a legmelegebb, a hőmérő higanyszála mintegy 2 Celsius-fokkal kúszott a megszokott érték fölé.

A múlt héten a Szaharából érkező hőhullám miatt fuldokló több európai országban megdőltek a melegrekordok. A hőmérséklet 10 Celsius-fokkal haladta meg az évszaknak megfelelő értékeket Németországban, Spanyolország és Olaszország északi részében, valamint Franciaországban, ahol a hőmérséklet 45,9 Celsius-fokos abszolút rekordot ért el pénteken.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A műholdas, illetve a történelmi adatokat összehasonlítva a Copernicus kutatói úgy becsülték, hogy a júniusi európai hőmérséklet 3 Celsius-fokkal volt magasabb az 1850 és az 1900 közötti átlagnál.

– közölte Jean-Noel Thépaut, a Copernicus főnöke.

A Copernicus munkatársai szerint nehéz lenne ezt a rekordhőmérsékletet közvetlenül az éghajlatváltozásnak betudni, de a hőhullámot tanulmányozó másik tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy "a hőhullám előfordulásának esélye legalább ötször kisebb lenne, ha az ember nem teszi tönkre az éghajlatot".