Szinte teljesen elpusztíthatatlanná válik a legutáltabb rovar

német csótány
A kifejlett példányok 13-16 mm hosszúak, színük a világos és sötétbarna között változhat
Vágólapra másolva!
Az evolúció a sokak által gyűlölt csótányok esetében is serényen végzi munkáját, ennek eredményeképpen az ízeltlábúak védelmet alakítanak ki az elpusztításukra kifejlesztett készítmények ellen.
Vágólapra másolva!

A csótányfélék legelterjedtebb képviselője, a német csótány (közismertebb nevén svábbogár) keresztrezisztenciát alakít ki számos rovarölővel szemben, erre jutott most egy új tanulmány.

A hat hónapot felölelő kísérlet során a kutatóknak nem sikerült számottevően redukálnia a kártevők számát, még akkor sem, amikor többfajta rovarölőt kombináltak a kívánt hatás maximalizálása végett.

Sőt, azt találták, a csótányok ellenállása a mérgekkel szemben egyetlen generáció elteltével a hatszorosára nőtt.

magyarázta Michael Scharf, a Purdue University professzora.

A keresztrezisztencia azt jelenti, hogy a kémiailag hasonló vegyületek esetében az ellenálló képesség nemcsak az adott hatóanyag ellen alakul ki a célszervezetek körében, hanem több hatóanyaggal, vagy esetleg az egész vegyületcsoporttal szemben.

„A csótányok egy időben alakítanak ki rezisztenciát többfajta kemikáliával szemben, mindez azt jelenti, hogy számuk visszaszorítása innentől fogva kizárólag a vegyszerek használatával nem lehetséges többé" – tették hozzá a szakemberek.

Forrás: Flickr.com

A kutatók különféle típusú vegyszerekkel, illetve ezek kombinációival próbálkoztak emeletes házakban a hat hónapos időszak alatt, látványos sikert viszont nem sikerült elérniük.

A legjobb esetben is csupán a populáció látványosabb növekedését tudták megakadályozni, számuk ugyanakkor nem szorult vissza.

A hivatásos rovarirtók hasonlóképpen dolgoznak, több készítményt kombinálnak, arra az esetre, ha az egyik ellen védelem alakulna ki a kártevőkben. Nagyon úgy néz ki, hamarosan ez a metódus teljesen eredménytelen lesz.

A rezisztencia képességét a rovarok ugyanis képesek átadni utódaiknak.

A tudósok szerint a jövőben több különféle módszert kell kombinálni ahhoz, hogy vissza tudjuk szorítani a rovarok invázióját.

Miért olyan nehéz megölni egy csótányt?

Az amerikai csótány az egyik legnagyobb termetű, emberek közelségében élő rovarfaj, emellett az egyik legnagyobb génállománnyal rendelkezik: összesen 20 000 olyan génjük van, ami fehérjét kódol, nagyjából annyi, mint az emberé. Bizonyos gének azért felelősek, hogy méregtelenítsék a csótány szervezetét, ezáltal nem pusztulnak el a mérgezett tápláléktól sem. Más gének a fertőzések ellen védik e rovarokat, így nem pusztulnak el olyan környezetben sem, amiben az ember nem maradna életben. És ha ez nem lenne elég, leszakadt végtagjaikat is vissza tudják növeszteni.

(Purdue University)