Nyolc madárfaj tűnt el ebben az évtizedben, közte a Rió aramakaója

kék arapapagáj, aramakaó
Az aramakaók már csak fogságban élnek, a vadonból kihaltak
Vágólapra másolva!
Szinte mindenki ismeri a Rió animációs filmjében a kék arapapagájok történetét: Azúr az egyik utolsó aramakaó, de nemrég találtak egy nőstényt, és ha találkoznak, megakadályozhatják a kék aramakaók kihalását. A valóság azonban nem áll annyira távol a mesétől: egy évtizeddel később már Azúr és a faj megmentésén munkálkodó lelkes főhősök is elkéstek volna.
Vágólapra másolva!

Több madárfaj már eltűnt a Föld színéről

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint 2000-ben eltűnt az utolsó vadon élő kék aramakaó is. A faj most már gyakorlatilag kihaltnak tekinthető, kivéve a fogságban született és felnevelt egyedeket. Ezzel párhuzamosan hét, másik madárfaj is osztozott velük ugyanebben a sorsban csak az elmúlt évtizedben.

Egyáltalán nem túlzás, amiről a Rió című rajzfilm beszél Forrás: Wikimedia Commons

A nonprofit BirdLife International által finanszírozott tanulmány

összesen 51 kritikusan veszélyeztetett madárfajt vizsgált és minden eddiginél drasztikusabb eredményekre jutott: megállapították, hogy nyolc faj valószínűleg kihalt vagy nagyon közel áll ehhez.

Egészen pontosan három madárfaj már eltűnt a Föld színéről, egy kihalt a vadonban és négy már nagyon közel került a kihaláshoz. A Rió animációs film sztárjának számító kék aramakaóból (Cyanopsitta spixii) mindössze körülbelül hetven maradt a világon, és ezek mindegyike fogságban él.

Egyre növekvő kipusztulási hullám indult el

Az új tanulmányban felsorolt kihalt madárfajok között találjuk a verebek családjába tartozó brazil rejtélyes vadászt (Cichlocolaptes mazarbarnetti), amit utoljára 2007-ben láttak; az alagoasi liánjárót (Philydor novaesi), amit 2011-ben észleltek a legutóbb; valamint a pintyféléket gyarapító Pouli-gyapjasmadár (Melamprosops phaeosoma), amelyet 2004 óta nem láttak.

A Pouli-gyapjasmadár a madarak osztályába, a verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó Melamprosops nem egyetlen faja Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók feljegyzéseinek kezdete óta már 187 madárfaj tűnt el a világból. Történelmileg a szigeteken őshonos madarak leginkább az invazív fajok miatt kerültek veszélybe, ám ma már az erdőirtás, a mezőgazdaság és a fakitermelés térhódítása a madarak kipusztulásának vezető mozgatórugója.

– mondta Dr. Stuart Butchart, a BirdLife vezető tudósa és kutatás vezetője. – Eredményeink azonban alátámasztják, hogy a kontinensek között egyre növekvő kipusztulási hullám indult el, amelyet főként az élőhelyek elvesztése, a nem fenntartható mezőgazdaság és a fokozott fakitermelés okoz.

Erőteljesebb fellépést sürgetnek

Butchart és munkatársai azt remélik, hogy a most publikált eredményeik ösztönzik majd a fokozott fellépést a további fajok kihalásának megelőzésére. A Biological Conservation folyóiratban közzétett nyolc, eltűnt vagy annak a szélére sodródott faj közül négy Brazíliában élt.

Az aramakaók már csak fogságban élnek, a vadonból kihaltak Forrás: Wikimedia Commons

Az Amazonas medencéje a Föld leggazdagabb, legváltozatosabb élőhelyét jelenti: a kipusztult fajok többsége egykor itt virágzott.

Ám a terület 2001 és 2012 között 17 millió hektárnyi erdőt vesztett el. Más állatoktól eltérően a madarak érzékenyebben reagálnak az élőhelyek elvesztésére, mert gyakran a fákba vájt odúkban költenek, a fákon fészkelnek vagy pont az azokban élő rovarokkal táplálkoznak.

– magyarázta Butchart.