A testmozgás hathatósan javíthatja a teherbeesés esélyét

2019.07.01. 18:44

A Queenslandi Egyetem új tanulmánya szerint a testmozgás jelentősen javíthatja a teherbeesés esélyét. Dr. Gabriela Mena az UQ Emberi Mozgalom és Táplálkozástudományi Iskola kutatója az elmúlt két évtizedben mélyrehatóan elemezte a reproduktív egészség és a testmozgás kapcsolatát, ami után most publikált tanulmányában erre a meglepő eredményre jutott.

Kiegészítő terápiaként jól működhet

A Queenslandi Egyetem kutatói a normál termékenységi kezeléseket hasonlították össze a fizikai aktivitás hatásaival és különös eredményre jutottak. A testmozgás legalább annyira hatékony kiegészítő módszernek bizonyult, mint a legspeciálisabb eljárások.

Futás és várandósság? A kettő jól működhet együttForrás: AFP/Andy Lyons

Ebből arra következtettünk, hogy a fizikai aktivitás talán ugyanolyan hatékony lehet, mint a sokszor nagyon drága termékenységi kezelések; ám a testmozgás ezeknek a megfizethető és megvalósítható alternatív vagy kiegészítő terápiájaként szolgálhat – mondta Dr. Gabriela Mena, a kutatás vezetője. – Nagyobb teherbeesési arányokat és élve születési adatokat találtunk azoknál a nőknél, akik valamilyen rendszeres testmozgást végeznek, mint azoknál, akik egyáltalán nem mozognak rendszeresen.

Javíthatja a reproduktív egészségügyi eredményeket

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy egyelőre semmiféle speciális testmozgást nem tudtak beazonosítani, amiből arra következtetnek, hogy mindenféle fizikai aktivitás ugyanolyan hatásos lehet.
Olyan, különböző típusú fizikai aktivitásokat vizsgáltunk, mint például az önálló aerob edzés vagy az erősítő edzés, de a fizikai aktivitás mérsékelt növekedésének, mondjuk egy lépcsőzés hatásait is kielemeztük – tette hozzá a dr. Mena. – Úgy tűnik, hogy a testmozgás minden formája javítja valamilyen formában a reproduktív egészségügyi eredményeket.

terhességForrás: pexels.com

Hangsúlyozta azt is, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy konrétabb tanácsokkal tudjanak szolgálni. Olyan tanulmányokat szeretnének a jövőben elvégezni, amelyek kifejezetten a fizikai aktivitásra koncentrálnak a terméketlenséggel küzdő nőknél.
A különféle testmozgások intenzitásának és időtartamának vizsgálata szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk a fizikai aktivitás optimális dózisát és össze tudjuk állítani a leginkább hatásos gyakorlatok listáját – mutatott rá a kutató.
A Queenslandi Egyetem eredményeit a Human Reproduction Update tudományos lapban publikálta.

(MedicalExpress)