Az űrből is látni az apró sziget felett megjelent gombafelhőt

Vágólapra másolva!
Kitört a csendes-óceáni Kuril-szigetek egyikén fekvő Raikoke vulkán, a kilövellt hamu óriási gombafelhőként tornyosul a tűzhányó fölé. Az esemény annyira látványos, hogy a világűrből is kiválóan látható, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautája kapva kapott az alkalmon, és megörökítette az eseményt.
Vágólapra másolva!

A Kuril-szigetek 56 vulkanikus szigetből és sok kisebb sziklából álló, ív alakban elterülő szigetcsoport az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán között. 1300 kilométer hosszan húzódik a japán Hokkaidó szigettől az orosz Kamcsatka félszigetig. A rétegvulkánokból álló szigetív geológiailag a csendes-óceáni tűzgyűrű része.

Forrás: NASA Earth Observatory

A Raikoke vulkán utoljára 1924-ben volt aktív (előtte pedig 1778-ban), majd hosszú, szunnyadó szakasz következett, mielőtt június 22-én ismét hallatott volna magáról. A kiokádott füstfelhő 13 kilométer magasra nyúlt, és leginkább egy atombomba gombafelhőjére emlékeztet.

Forrás: NASA Earth Observatory

A Raikoke tűzhányó az úgynevezett rétegvulkánok közé tartozik. E képződmények magas, kúp alakú vulkánok, amelyek keverve tartalmaznak megkeményedett lávát és vulkáni hamut.