Akupunktúrás kezelést kapott, ami utána jött, az maga a horror

A pirossal bekarikázott terület omlott össze
Vágólapra másolva!
Krónikus hátfájdalma miatt fordult a 79 éves portugál asszony az ősi kínai módszerhez. Arra azonban nem számított, hogy az ártalmatlannak tűnő akupunktúrás kezelés milyen életveszélyes állapotot fog előidézni nála.
Vágólapra másolva!

A terápiát követően a nőnek légzési nehézségei támadtak ezért orvoshoz fordult. A röntgenfelvétel hamar feltárta a probléma gyökerét: jobb tüdejének egy része összeomlott, légmell alakult ki nála.

Normál esetben természetesen a tüdő nem omlik magától össze; ehhez az kell, hogy a mellhártyaüregbe levegő kerüljön. Ez történhet a tüdő sérülése, betegsége miatt, amikor is levegő szivárog ki a légzőszervből.

A nő esetében az okozott bajt, hogy a tűt túl mélyen, és rossz szögben szúrták be a lapockák közötti területen. Ez azért különösen érzékeny régió, mert a tüdő csupán 1-2 centire helyezkedik el a bőr felső rétegétől, könnyű tehát kárt okozni benne.

A pirossal bekarikázott terület omlott össze Forrás: BMJ Case Reports

Kezelés gyanánt a páciens mellüregébe egy csövet vezettek, amivel elszívták a levegőt, a beteg oxigénellátását közben orrszondán keresztül oldották meg. Szerencsére az asszony szövődmények nélkül felépült, és elhagyhatta a kórházat.

Az esetről a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóirat számolt be.

Az akupunktúráról

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere. Lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak (a tűk átmérője 0,16-0,46 mm, hosszuk 13 mm-től akár 130 mm-ig terjedhet). A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfelelő akupunktúrás pontok manuális vagy elektromos ingerlése a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében. Mai napig folynak a viták arról, hogy a kezelés mennyire tekinthető hatásosnak.