Több mint kétmillió ausztrál került veszélybe a klímaváltozás miatt

2019.06.15. 11:19

Több mint kétmillió ausztrál él a klímaváltozás hatásai miatt magas kockázatú területen.

Az ausztráliai Gazdaság- és Békekutató Intézet (IEP) által készített "globális békeindex" szerint világszerte 971 millió ember olyan területen él, ahol magas vagy nagyon magas a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyek kockázata. A 971 millió ember közül mintegy 2,4 millió Ausztráliában él.

Ilyen veszélyt jelentő tényezők a ciklonok, áradások, bozóttüzek, a tengerszint növekedése és az elsivatagosodás. Steve Killelea, az IEP alapítója és vezetője az ABC ausztrál televíziónak elmondta, hogy a legmagasabb kockázatú kilenc ország mindegyike Ázsiában található, a lista élén a Fülöp-szigetek áll.

A csendes-óceáni szigeteket hatalmas mértékben befolyásolni fogja az emelkedő tengerszint" - mondta. Ausztráliában a legnagyobb veszélyt jelentő jelenségek a déli és keleti területeken a növekvő tengerszint, az aszály és az elsivatagosodás, északon pedig a hurrikánok és ciklonok.

A beszámoló szerint a 2017-ben a világszerte otthonukat elhagyók 60 százaléka a klímához köthető katasztrófa miatt, 40 százaléka pedig fegyveres konfliktus miatt kényszerült elvándorlásra. Az ABC közlése szerint februárban az ausztrál farmerek egy része kedvezőbb körülményeket keresve délre, Tasmaniába kezdett vándorolni.

(MTI/Hszinhua)