Súlyos rohamot is okozhatnak a villódzó fényeket használó bulik

dance parti
A stroboszkópos villódzás megháromszorozza az epilepsziás roham kockázatát az arra fogékonyakban
Vágólapra másolva!
Az éjszakai úgynevezett dance music bulikon epilepsziás rohamot kaphatnak a villódzó fényektől az arra érzékenyek – olyanok is, akiknek sosem volt korábban ilyen problémájuk. Sokszor az ecstasy is besegít, de a stroboszkóp a főbűnös.
Vágólapra másolva!

Az éjszakai szórakozás kockázatai közé tartozik a fényekkel kiváltott epilepsziás roham

Az elektronikus dance music fesztiválok éjszakai bulijain bevett stroboszkópos villódzás megháromszorozza az epilepsziás roham kockázatát az arra fogékonyakban – állapítja meg a BMJ Open folyóiratban megjelent friss kutatás.

A cikk szerint az ilyen rendezvények szervezőinek előre figyelmeztetnie kellene a résztvevőket,

és tanácsot kellene adniuk a megelőzést illetően.

Az úgynevezett dance music partikon használt világítástechnika egészségügyi kockázatokat is rejt Forrás: MacDowell Brew Kitchen

Az információ különösen azok számára lenne fontos, akiknél korábban már jelentkeztek a fotoszenzitív epilepszia – a villogó fényekkel kiváltható epilepsziás roham – tünetei.

Hirtelen és előzmény nélkül is felléphet Forrás: Thinkstock

A szerzők megjegyzik: valószínűleg nem lenne nagy gond pénzt szorítani erre a kis pluszkiadásra, hiszen a dance bulik hihetetlen népszerűségnek örvendenek mindenfelé, és évente az egész világon nagyjából 5,7 milliárd dollár bevételt generálnak szervezőiknek.

A villódzó fényekről, így a stroboszkóppal előállított villogó fényhatásról is ismert,

hogy epilepsziás rohamot képesek provokálni az arra érzékenyekben.

Az elektronikus dance fesztiválok látogatásának ilyen irányú kockázatai szélesebb körben mégsem maguktól értetődőek, ezért a szervezők nem is figyelmeztetik közönségüket rutinszerűen erre a veszélyre.

Közel félmilliós mintát vizsgáltak a kutatók

A cikk szerzői egy pórul járt 20 éves fiatal esetéből kiindulva fogtak neki a kutatásnak, aki az egyik ilyen fesztiválon összeesett és élete első epilepsziás rohamát élte át.

Az ő története nyomán határoztak úgy a tudósok, hogy részletesen feltárják a dance music rendezvényeken alkalmazott stroboszkópos világítás lehetséges egészségügyi hatásait.

A stroboszkópos villódzás megháromszorozza az epilepsziás roham kockázatát az arra fogékonyakban Forrás: Unique Birthday Party Ideas and Themes

Az általuk feldolgozott adatok azokból az orvosi beavatkozást igénylő eseményekből származtak, amelyeket a Hollandiában 2015-ben rendezett 28 nappali és éjszakai dance music fesztiválon regisztráltak.

A rendezvényeknek összesen 400 343 látogatója volt, és az orvosi segítséget legtöbbször droghasználattal – leginkább ecstasyval – kapcsolatban vették igénybe.

A rendőrség által lefoglalt partidrogok Forrás: Police.hu

Az adatok összegyűjtése szerencsére nem volt különösebben nehéz feladat, mert Hollandiában csaknem minden ilyen fesztivál orvosi felügyeletét ugyanaz az egészségügyi szolgáltató cég látja el.

A partidrog használata önmagában nem magyarázza meg az esetek nagy számát

Az epilepsziás roham diagnózisának felállításához a szemtanúk beszámolóit hívták segítségül, akik az ilyen esetekben arról tájékoztatták az odasiető orvost, hogy az illető hirtelen eszméletét veszítette, és izomrángások közepette összeesett.

A kiérkező orvos által feljegyzett fizikális leletek között a nyelv elharapása és a vizelettartási képesség ideiglenes megszűnése szerepelt leggyakrabban. Az éjszakai dance bulikon 241 543-an, a nappaliakon 158 800-an vettek részt.

Dance parti Forrás: Dance Informa

A nappali rendezvényeken a stroboszkópos világítás hatása a napfény miatt értelemszerűen kevésbé érvényesül. Orvosi segítségnyújtásra összesen 2776 esetben került sor.

Epilepsziás rohamot 39 esetben állapítottak meg, ebből 30 alkalom éjjeli volt,

ami alátámasztja, hogy az éjszakai bulikon jóval nagyobb – a jelen számok tükrében 3.5-szeres – a roham kialakulásának kockázata.

Az éjszakai bulikon jóval nagyobb arányban fordulnak elő az epilepsziás esetek Forrás: Origo

Tény, hogy az efféle bulikon leginkább közkézen forgó partidrog, az ecstasy szintén hajlamosít az epilepsziás rohamra, és ennek használata is gyakoribb volt az éjjeli bulikon, mint a nappaliakon: az éjjeli partik résztvevőinek a negyede, a nappali bulizóknak viszont csak a tizede élt vele.

dance parti Forrás: YouTube

Ugyanakkor az éjjeli és nappali bulikon rohamot kapott résztvevők között ugyanolyan volt az ecstasy-használók aránya,

ezért a partidrog önmagában nem magyarázta meg,

miért alakult ki sokkal több roham a sötétben, mint világosban.

Valószínűleg inkább alábecsültek az éjszakai bulik epilepsziás esetei

A szerzők elismerik: a tanulmány megfigyelő jellegű, és mint ilyen, nem alkalmas az ok-okozati összefüggések feltárására.

A pontosabb ok-okozati összefüggések feltárásához még további kutatások szükségesek Forrás: The Spruce

Hovatovább, más orvosilag potenciálisan lényeges hatótényezőket – kórtörténet, alvásmegvonás, egyéb gyógyszerek használata – nem tudtak figyelembe venni, és a diagnózis felállításában a szemtanúk beszámolóira és az ügyeletet ellátó orvos helyszíni vizsgálatára kellett támaszkodniuk, ami mind befolyásolhatja a statisztika pontosságát.

Forrás: FSU Campus Recreation - Florida State University

Ugyanakkor leszögezik:

„Az általunk közölt számok valószínűleg inkább alulbecslik, mint felülbecslik az epilepsziás rohamok tényleges előfordulását. [...] Függetlenül attól, hogy a stroboszkópos fényhatás önmagában, vagy a kialvatlansággal és/vagy a szerhasználattal kombinálva volt felelős a regisztrált esetekért, a helyes interpretáció feltétlenül az, hogy a nagy elektronikus dance music fesztiválokon – különösképp az éjszaka megrendezetteken – rendezvényenként legalább néhány ember nagy valószínűséggel a villódzó fények miatt kap epilepsziás rohamot."

Aki hajlamos a rohamokra, inkább tartózkodjon a villódzós partiktól

A kutatók azt tanácsolják mindazoknak, akik tudják magukról, hogy fotoszenzitív epilepsziában szenvednek:

vagy tartózkodjanak az ilyen rendezvényektől, vagy legalább tegyenek megfelelő óvintézkedéseket,

például aludják ki magukat, ne vegyenek magukhoz drogokat, ne álljanak közel a színpadhoz, és sürgősen hagyják el a helyszínt, amint a rohamot megelőző ún. auratüneteket észlelni kezdik magukon.

Még azt megelőzően célszerű elhagyni a buli helyszínét, hogy rohammá állnának össze a tünetek Forrás: Mixmag

„Mivel következtetéseink nagy mennyiségű adaton alapulnak, véleményünk szerint extrapolálhatóak más körülményekre, de az egyéb országokban rendezett elektronikus dance music fesztiválokra mindenképp, amelyek rendszerint hasonló összetételű közönséget vonzanak" – összegeznek a szerzők.