Különleges házzal mentené meg a fecskéket a fiatal építész

fecske
Partifecske (Riparia riparia)
Vágólapra másolva!
Célzottan fecskéknek tervez házat egy fiatal építészmérnök Szegeden. Az ötlettel az életterük zsugorodása miatt egyre nagyobb bajba kerülő szárnyasoknak segítene.
Vágólapra másolva!

Sajnos nincs mit szépíteni a szomorú tényen, az elmúlt években drasztikusan csökkent a fecskék száma hazánkban. Az állomány helyzete annyira aggasztó, hogy ha nem történik számottevő változás, akár már 2020-ra eltűnhetnek az országból.

A következmények túlzás nélkül drámaiak lennének, a mezőgazdasági kártevők mellett azok a szúnyogfajok is elszaporodhatnak, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek.

A hanyatlás mögött álló okok összetettek, a klímaváltozás, a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, pusztítás mellett a lakosság is egyre intoleránsabb a fecskékkel szemben, pusztán azért, mert a csicsergő madarak zavarják az embereket, vagy mert az állatok ürüléke alaptalan félelmet kelt egyesekben.

– nyilatkozta korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.

Partifecske (Riparia riparia) Forrás: Flickr/escribirconlacabeza

Fecskeoázis a Szegedi Vadasparkban

Utóbbi problémára keresett megoldást egy fiatal építészmérnök, Tóth Bence Péter, aki diplomamunkájának részeként – az MME szakértőinek, Orbán Zoltánnak és dr. Halmos Gergőnek a segítségével - egyfajta látogatóközpontba oltott fecskemenedéket tervezett az ezernyi gondtól sújtott madarak számára. A létesítmény a Szegedi Vadaspark egyik egykori bányatava, a Sancer-tó mellett kapna helyet. A helyszínválasztásban a tervező szegedi kötődése mellett az is szerepet játszott, hogy a víz környéke ideális életteret kínál a fecskéknek: rengeteg a táplálékot jelentő szúnyog, és bőségesen rendelkezésre áll sár és agyag a fészkek megépítéséhez.

Vázlat az építményről Forrás: Tóth Bence Péter

A leendő épület az organikus stílust követné, azaz anyagával és lágy vonalaival száz százalékban igazodna a természet formáihoz, nem lógna ki belőle; az alaprajz szerint leginkább egy óriási szilvamagra emlékeztetne.

A kétszintes építményben többek között állandó, illetve időszakos kiállítások is helyet kapnának, valamint egy műhely üzemelne benne, ahol oktatók felügyelete mellett az érdeklődők fészkelő helyet építhetnek a fecskék számára. A barkácsolás közben a látogatók rengeteg hasznos információt gyűjthetnek be e védett állatok szokásairól, természetéről.

Digitális grafika az épületről Forrás: Tóth Bence Péter

A lényegi részt persze azok a lesek jelentik, amik a tóparti létesítmény két oldalán futnának és az óriási ereszekre engednének rátekintést.

Az elképesztő, legalább ötméteres eresztúllógás bőséges helyet biztosítana a füsti és molnárfecskéknek arra, hogy fészkeket építsenek maguknak.

Az épülettel szemben egy mesterséges sziget is helyet kapna, itt a partifecskék tudnának tanyát verni. Ugyanakkor a ház nem csak a fecskéknek nyújtana menedéket: télen, amikor a költöző madarak nem tartózkodnak az országban, más, helyben maradó fajok is biztonságos otthonra lelhetnek az építmény ereszei alatt.

A hatalmas ereszek alatt számos fecske találna menedékre Forrás: Tóth Bence Péter

A fészkeket ablak választaná el a látogatótértől, ám itt rögtön felmerül egy lényeges kérdés: nem fognak-e véletlenül az üvegnek repülni a madarak? Tóth Bence Péter szerint erre a problémára is van megoldás:

a falnyílásba ferdén berakott üveget olyan speciális UV-bevonattal látnák el, amit a madarak szeme is érzékel, emellett a környező vízfelület is tükröződne rajta.

Az ambiciózus projekt egyelőre csak papíron létezik, megvalósításához mindenképpen támogatókra lenne szükség. Tóth Bence Péter elmondta, ha sikerülne forrásokat szerezni és megépülhetne a látogatóközpont, akkor Magyarország más tájain is létre lehetne hozni hasonló állatvédő létesítményeket.

Látványterv a fecskeházról Forrás: Tóth Bence Péter

–mondta az építészmérnök.