Egy negyvenezer éves óriás farkas bukkant fel Oroszországban

óriásfrarkas
A levágott fejre egy helybéli talált a folyó parján sétálva
Vágólapra másolva!
A helybéli egy farkas levágott fejére bukkant Oroszországban, amely az azóta elvégzett vizsgálatok szerint több mint negyvenezer évvel ezelőtt élhetett a területen. Az orosz férfi tavaly Tirekhtyakh-folyó partján sétált Yakutiaban, amikor a szörnyű látvány tárult a szeme elé: az ősi vadállat hatalmas feje. A leletet az állandóan fagyott altalaj kitűnő állapotban őrizte meg, a szőrzettel és a hatalmas agyarakkal együtt.
Vágólapra másolva!

Kitűnő állapotban őrizte meg a fagyott altalaj

Az ősi leletre Pavel Efimov bukkant, aki az óriásfarkas fejét átadta a kutatóknak, akik megállapították, hogy a vadállat nagy valószínűséggel több mint 40 ezer évvel ezelőtt, vagyis a Pleisztocén korszak végén élhetett. Az elemzések arra is rámutattak, hogy a kifejlett példány életkora kettő és négy év között lehetett, amikor elpusztult.

A levágott fejre egy helybéli talált a folyó parján sétálva Forrás: The Siberian Times

Az állandóan fagyott altalajnak köszönhetően kitűnő állapotban megőrződött

fej körülbelül 40 centiméter hosszú, ami egy modern kori farkas testének körülbelül a felét teszi ki, ami átlagosan 66 és 86 centiméter között mozog.

A The Siberian Times szerint ezek az első, ilyen kitűnő állapotban megőrzött, felnőtt farkas maradványok amelyek a Pleisztocén korból származnak.

Mumifikált farkaskölyköket is találtak

A kutatók már korábban is rábukkantak az ősi farkasok maradványaira, de egyik sem volt ilyen jó állapotú, most a most felbukkant óriási példány feje. Nemrég egy mumifikált farkaskölyköt találtak Kanada északi részén, amelyekről a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy ötvenezer évvel ezelőtt élhettek az amerikai kontinensen.

Pleisztocén farkasok rekonstrukciója Forrás: William Harris

Emellett néhány éve a Szibériában felfedezett, harmincötezer éves farkascsontokból kinyert DNS minták segítségével próbálták meg rekonstruálni a kutyák és a farkasok közötti evolúciós köteléket.

A svéd Természettudományi Múzeum kutatói most az újonnan felfedezett farkasfej DNS-ét vetik mélyreható vizsgálat alá, hogy összehasonlítsák az ebből származó genetikai információkat a modern farkasokéval.

A negyvenezer éves, kissé bizarr és ijesztő óriásfarkas feje most egy tokiói kiállítás részét képezi, ahol a gyapjas mamutokkal és más, korabeli állatokkal együtt reprezentálja a korszak élővilágát.