Hetven éves Európa második legnagyobb szőlőgénbankjának fenntartója

színtestek, vakuólum, csersav, érett szőlő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiállítással és tudományos konferenciával ünnepli fennállásának 70. évfordulóját Európa második legnagyobb, 1600 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete júniusban.
Vágólapra másolva!

A június 1-jén nyíló tárlat az intézmény történetét mutatja be, a június 4-i konferencia a kutatómunkába nyújt betekintést, egy június 5-i előadássorozat résztvevői a volt és jelenlegi dolgozók visszaemlékezései mellett az intézetnek a termelők, az oktatási intézmények, kertbarátok tevékenységéhez nyújtott szakmai támogatásáról hallhatnak. Mindhárom eseményre a pécsi Tudásközpontban kerül sor.

A kutatóintézet 1949. szeptember 1-én alakult Minőségi Szőlőszelekciós Törzstelep néven, feladata ellátásához megkapta a több száz éve a pécsi székeskáptalan tulajdonában lévő, de 1948-ban államosított Szentmiklós-hegyi, Mária telepi szőlőbirtokot és a korábbi dézsmapincét.

Az akkori földművelésügyi miniszter azért hozta létre az 1950-től a központi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepeként működő tudományos műhelyt, hogy segítse szőlőültetvények rekonstrukcióját, kiemelt feladatává tegye a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást.

A ma már a Pécsi Tudományegyetem gondozásában működő intézethez 30 hektárnyi szőlőültetvény, mintegy 5 ezer hektoliter kapacitású pince és többfunkciós akkreditált laboratórium tartozik, 1600 tételes szőlőgénbankja a németországi geiweilerhofi után Európa második legnagyobb gyűjteménye. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat hivatalosan is elismert bemutatóüzemeként tevékenykedik, előzetes bejelentkezés után lehetőséget biztosít csoportoknak az ültetvények, a pince, az ott folyó munka megismerésére. A jubileumi programokról bővebb információk az intézet facebook-oldalán olvashatók.

(MTI)