Tömegesen pusztulnak a kontyos lundák Alaszka partjainál

kontyos lunda ( Fratercula cirrhata ) on the shore, Alaska SUMMER ADULT ALONE Posing Overview Alaska Three quarter shot Rock shore Fratercula Tufted Puffin (Fratercula cirrhata) Least Concern (IUCN) LC August North Pacific Ocean Nobody Temperate season Se
Kontyos lunda (Fratercula cirrhata)
Vágólapra másolva!
Az éghajlatváltozás is szerepet játszott több ezer kontyos lunda pusztulásában Alaszka partjainál - állapították meg a kutatók, akik szerint a tengeri madarak éhen haltak, amikor a táplálékukat jelentő halak északra úsztak a melegedő óceánvíz elől.
Vágólapra másolva!

A 2016 októbere és 2017 januárja közötti időszakban több mint 350 tengeri madár tetemét sodorta partra a víz a Bering-tengeren fekvő Szent Pál-szigeten - írja a BBC hírportálja.

Az elpusztult madarak többsége kórosan lesoványodott kontyos lunda (Fratercula cirrhata) volt, de egy másik tengeri madár, a bóbitás alka (Aethia cristatella) is nagy számban előfordult a tetemek között. Az amerikai szakemberek szerint 3150 és 8500 közötti madár pusztulhatott el mindössze néhány hónap leforgása alatt.

Kontyos lunda (Fratercula cirrhata) Forrás: Biosphoto/Patrick Kientz / Biosphoto/Patrick Kientz

"Az egyre gyakrabban előforduló és egyre nagyobb volumenű tömeges pusztulások a klímaváltozással állhatnak összefüggésben" - mondta Timothy Jones, a Washingtoni Egyetem munkatársa, aki a Plos One című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője volt.

A kutatók az alaszkai partok közelében, a Bering-tengeren élő kontyos lundákra fókuszálták a tanulmányukat. Ezek madarak hallal és gerinctelen tengeri állatokkal táplálkoznak.

A szakemberek aggódnak, hogy a szokatlanul meleg óceánvíz változásokat eredményez az óceáni táplálékhálózatban, ami súlyosan érinti a tengeri állatokat, beleértve a lundákat is.

Az elpusztult kontyos lundák többsége épp vedlési ciklusban lévő felnőtt példány volt.

A kutatók szerint a tollhullatás amúgy is stresszes időszak a madarak számára, és az, hogy vedlés előtt nem jutottak elegendő táplálékhoz, jelentősen csökkenthette a túlélési esélyeiket.