A gyermekkori trauma később a fogak elvesztését jelentheti

fogorvos
Vágólapra másolva!
Még ha a gyerekek egyszer fel is nőnek és szembenéznek az egykori nehézségeikkel, a fogaik akkor is őrzik a korai életben tapasztalt traumák emlékét. A Michigan Egyetem kutatók szerint emiatt több fogunkat veszíthetjük el felnőttként, mint azt valaha is gondoltuk volna.
Vágólapra másolva!

A diabétesz és a tüdőbetegség előfordulási esélyeit is növelhetik

Haena Lee, a Michigan Egyetem U-M Társadalomtudományi Intézetének posztdoktori kutatója a gyermekkori események egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta, és leginkább a fogveszteségekre koncentrált, amelyeket az emberek felnőttként tapasztalnak. A szakember elsősorban a gyermekkori traumákra, a visszaélésekre és kisebb mértékben a dohányzásra fókuszált a kutatás soránA gyermekkorban átélt, kedvezőtlen tapasztalatok jelentős hatással van a felnőttkori életünkre, és az úgymond szájüregi egészségre gyakorolt kellemetlen elváltozások a diabétesz és a tüdőbetegség előfordulási esélyeit is növelhetik

– mondta Lee. – Ezek a száj egészségének kockázati tényezői is lehetnek
A cukorbetegség ellen szedett gyógyszerek ugyanis szájszárazságot okozhatnak, míg a tüdőbetegséghez kapcsolódó erős dohányzás pedig a fogak elvesztéséhez vezethet.

Közvetlen közelről tapasztalták a szegénységet

Lee és munkatársai a 2012-es Egészségügyi és Nyugdíjügyi Tanulmányból gyűjtött adatokat, amelyben hosszú távú, reprezentatív felmérési adatokat talált idősebb korú felnőtteknek és azok házastársainak egészségi állapotáról.

A dokumentumban éves, kiegészítő adatokat és a gyerekkora vonatkozó, családi háttértörténetről is információkat kapott.

Ezekkel az adatokkal az életpálya-kutatás három modelljét vizsgálta: az érzékeny időszakot, amely az egyén életében eltöltött idő, amelynek során az események leginkább befolyásolják fejlődését; a felhalmozódási modellt, amely ezeknek az eseményeknek a felhalmozódási hatását vizsgálja; valamint a társadalmi mobilitási modellt, amely a személy társadalmi-gazdasági helyzetének változását vizsgálta az adott személy életében.

A túlzott cukorfogyasztás is hozzájárul a fogak elvesztéséhez Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

A kutató azt találta, hogy az 50 év feletti felnőttek több mint 13 százaléka elvesztette az összes fogát, akik közel 30 százaléka pénzügyi nehézségektől szenvedett vagy korán kellett búcsút intenie a szüleinek, de több megkérdezett édesapja és édesanyja elvált, mielőtt betöltötte volna a 16. életévét. Mintegy 10 százalékukat fizikálisan bántalmazták gyerekként és 18 százalékuk már kamaszként dohányzott. A megkérdezettek közel 50 százaléka csak középiskolai végzettséget szerzett, és 20 százalékuk közvetlen közelről tapasztalta meg a szegénységet.

Az alkoholfogyasztás is hozzájárul a fogak elvesztéséhez

A felnőttként betöltött társadalmi-gazdasági státusz, a cukorbetegség és a tüdőbetegség ellenőrzése után Lee megállapította, hogy a gyermekkori traumának és a bántalmazásnak hosszú távon hatása volt a fogak elvesztésére. Arra is rámutatott, hogy az idősebb felnőtteknél nagyobb a teljes foghiány kockázata, ha az egész életen át következetesen tapasztaltak ehhez hasonló nehézségeket.

A fogászatot is gyakrabban kell látogatnia annak, aki gyerekként megpróbáltatásokat élt át Fotó: Szabó Gábor - Origo

– mutatott rá Lee.
Hozzátette: a stressz hatására a gátlások gyakran csökkennek, ami nem egy esetben vezethet nikotin-függőséghez. Szerinte a gyermekkori trauma negatív hatást gyakorolhat a tanulásra és az eredményekre, és az alacsony iskolai végzettségű embereknek kevésbé jutnak olyan munkahelyekhez, ahol fogászati biztosítást is kapnak. Lee azonban kijelentette, hogy a gyerekkori hátrányok leküzdésével még visszafordítható a fogak rossz állapota.