Botswana tilalom hiányában hamarosan elefántmészárlásba kezdhet

elefánt
Botswana jelenleg körülbelül 130 000 elefántnak ad otthont
Vágólapra másolva!
Ötéves próbaidő után Botswana újra feloldotta az elefántok vadászat tilalmát. Az ország tisztviselői elmondták, hogy a tilalom érvénytelenítése csak a „minden érdekelt féllel folytatott széles körű konzultáció" után történhetett meg. Az intézkedést azonban mélységesen bírálják a természetvédők, akik amiatt aggódnak, hogy ez növeli az illegális elefántcsont kereskedelmet és orvvadászatot a térségben.
Vágólapra másolva!

Jelentősen eltúlozták a számokat

Botswana körülbelül 130 000 elefántnak ad otthont, ami a világon élő afrikai elefántok egyharmada. Az ország most már évek óta biztonságos menedéket jelent az állatok számára, amelyek eddig biztonságban érezhették magukat az illegális elefántcsont kereskedelem és az orvvadászat fenyegetéseitől.

Utóbbi törölte el azonban az elmúlt évtizedben a kontinens elefántjainak az egyharmadát.

Az elefántcsont-kereskedelmet több országban betiltották már Forrás: pexels.com

Az Elefántok Határok Nélkül (Elephants Without Borders) nevű szervezet 2018-as légi felmérése az eddig felfedezett legnagyobb elefánt mészárszéket találta meg, amelyen összesen 87 egyedet pusztítottak el ezek közül a fenséges vadállatok közül. Ezeket az állításokat azonban később mind a kutatók, mind a botswanai kormányzati tisztségviselők vitatták, akik szerint a szervezet „jelentősen eltúlozta ezeket a számokat".

Több okuk is akadt a tilalom feloldására

A vadászati tilalmat eredetileg 2014-ben az egykori elnök és a lelkes természetvédelmi aktivista, Ian Khama vezette be. A jelenlegi elnök, Mokgweetsi E.K. Masisi azonban tavaly felállított egy bizottságot, hogy a tilalom gazdasági és egyéb hatásait vitassa meg. Végül a tilalom feloldása mellett döntöttek.

A vadászok miatt elárvult bébi elefántokról menhelyen gondoskodnak Botswanaban Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-45396394

Botswana kormányának indokai közé tartozik egyrészt az elefántok számának országos növekedése, másrészt a tilalom negatív hatása az elefántvadászok megélhetésére, harmadrészt az elefántok és emberek közti konfliktusok számának emelkedése.

A National Geographic szerint az állatok a közelmúltban Botswanában pusztító aszályok miatt léptek olyan, számukra eddig ismeretlen területekre, ahol vizet kerestek. Emiatt fokozódott az emberek és az elefántok közötti érintkezés, amely több esetben veszélyeztette az emberi életet, a termést és nem egy esetben a birtokokat, telkeket is.

Az állatvédők tovább tiltakoznak

Az említett bizottság tagjai között a helyi hatóságok és közösségek, a természetvédők és a kutatók is helyet kaptak. A kormányzati bejelentés szerint végül arra az „általános konszenzusra jutottak... hogy a vadászati tilalmat fel kell oldani". Azt ígérték, hogy a vadászat újbóli elindítása „rendezett és etikai módon" történik, ám arról egyelőre még nem esett szó, hogy ezt hogyan képzelték el. Az állatvédők azonban tovább tiltakoznak.

Botswana jelenleg körülbelül 130 000 elefántnak ad otthont Forrás: Shutterstock

– kritizálta a döntést Paula Kahumbu, a Wildlife Direct nonprofit szervezet vezérigazgatója. – Egyetlen vadász sem azért akarja lelőni őket, mert az a falujukba tévedt, inkább csak a hatalmas zsákmányt látják benne. Ám a vadász komoly stresszhatása miatt az elefántok még a jelenleginél is sokkal veszélyesebbé válhatnak.