Megdöbbentően erős pajzsot készítettek fakéregből a vaskorban

pajzs
A pajzs erősen töredezett állapotbban hevert a mélyben
Vágólapra másolva!
A régészek felfedeztek egy fakéregből készült pajzsot az Egyesült Királyság délnyugati részén, Enderby közelében, amely az elsődleges vizsgálatok alapján a vaskorból származhat. Bár a Leicester Egyetem szakemberei tisztában voltak azzal, hogy ebben az időszakban az emberek szívesen használták ezt alapanyagként tálakhoz és tárolódobozokhoz, mégis ez az első bizonyíték arra, hogy a vaskorban élő közösségek ezt a látszólag törékeny anyagot választották akár egy pajzshoz is.
Vágólapra másolva!

Vörös ásványi festékkel kockás mintázatot festettek rá

A radiokarbonos vizsgálat adatai szerint a fakéregből készült pajzs valamikor Krisztus előtt 396 és 255 között készülhetett, ami egykor a vaskor fénykorának számított. Alapanyagként a készítői többek között fűzfát, nyárfát vagy mogyorót használtak, megerősítésként pedig alma, körte, birsalma vagy galagonya részeket. Emellett rászereltek egy kerek, szőttes anyagból készült részt is, amely a használójának a kezét védte meg, amikor az a pajzsot tartotta.

A pajzs erősen töredezett állapotbban hevert a mélyben Forrás: Michael Bamforth

Az védekezéshez használt eszköz külső részére vörös ásványi festékkel kockás mintázatot festettek.

A pajzsra a régészek egy mezőgazdasági területen bukkantak, egy öntözéshez ásott gödörben. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy miért hevert az eszköz a mélyben. A Leicester Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy talán azért dobták el, mert eltörött, vagy esetleg egy ősi, titkos rituálé részeként helyezték el a földben.

A harci lándzsák tehettek kárt benne

A most felfedezett pajzs több helyen erősen töredezett és sérült volt, ezért a kutatók szeretnék megfejteni, hogy vajon mikor és hogyan repedhetett meg. Az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a harcok alatt lándzsákkal tettek ekkora kárt benne.

A radiokarbonos vizsgálatok azt mutatják, hogy a pajzsot körülbelül egy évtizedig használhatták, mielőtt a gödör alján végezte volna.

Habár szokatlan, hogy egy fakéregből készült eszköz túlélje a történelem több ezer éves viharait, a kutatók szerint mégsem rendhagyó a felfedezés. Ez a típusú pajzs ugyanis igen gyakorinak bizonyult a vaskorban.

A megerősített szerkezetének köszönhetően ugyanis könnyedén ellenállt a pengék és a nyilak dörzsölésének

. És bár a fakéreg nem olyan erős, mint a tömör fa vagy a fém, a titka a könnyű súlyában rejlett, ami lehetővé tette, hogy a harcos gyorsabb és mozgékonyabb legyen.