Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban, a Maryland és Nyugat-Virginia államok határán fekvő Jennings Randolph víztározó partján egy roppant furcsa szikla várja a kíváncsi látogatókat. A nagy, mintegy öt köbméteres sziklatömböt a víztározó építése során, az 1980-as években emelték ki, az egyik oldalán látható rendkívül furcsa, szabályos geometriai mintázat miatt. A 300 millió évesre becsült Waffle Rock az egyik legkülönlegesebb geológiai képződmény, amelynek eredetéről alaposan megoszlanak a vélemények.
Vágólapra másolva!

Az indiánok szent kőnek tartották a furcsa sziklát

Az Egyesült Államok keleti partvidékén, Maryland és Nyugat-Virginia állam határán fekszik a Jennings Randolph-tó, illetve víztározó.

A Garett megye területén található tó nem természetes víz; a 952 hektáros tó medrét az amerikai hadsereg mérnöki hadtestének (U.S. Army Corps of Engineers,USACE) alakulatai ásták ki, a Potomac folyó északi ágának felduzzasztása céljából.

A Potomac északi folyása Forrás: Wikimedia Commons

A jelenlegi tó területén korábban egy kisváros állt,

Show lakóit azonban az építkezés miatt kitelepítették.

Az eredetileg Bloomington-gátnak nevezett duzzasztó 1987-től viseli a Jenning Randolph nevet, egy nyugat-virginiai szenátor emlékére.

A duzzasztógát építése során roppant nagy mennyiségű földtömeget és kőzetanyagot kellett kitermelni.

A Jennings Randolph-tó, illetve víztározó. Forrás: Wikimedia Commons

Az elhíresült Waffle Rock, vagyis a "gofri-szikla" a megmaradt darabjánál jóval nagyobb kőzettömb volt eredetileg, amelynek a rendkívül furcsa mintázatot mutató oldala emelkedett ki az erdei talajból.

Így nézett ki a Waffle Rock, mielőtt kiemelték volna a kőtömböt a talajból Forrás: Jeff Rense

A környékbeli indiánok szent kőként tisztelték a különleges sziklát,

ezért amikor elkezdték építeni a mesterséges tavat, a helyi lakossággal összefogva tiltakoztak a sziklatömb szétzúzása ellen.

A Jennigs Randoph-tó mesterséges képződmény Forrás: Wikimedia Commons

A hadsereg építőalakulata respektálta a szikla megmentéséért indított akciót, ezért a hatalmas tömbről leválasztották a nagyjából öt köbméteres „gofri-mintás" részt, és azt a duzzasztógát melletti látogatóközpontban állították fel, ahol mind a mai napig látható.

Van, aki földönkívüliek látogatásának bizonyítékát látja a kőben

A Waffle Rock, a masszív homokkőtömb, amit korábban Indián Sziklaként is emlegettek, az oldalán látható rendkívül furcsa mintázat miatt vált híressé.

Már az 1930-as évektől számos teória született a szabályos, rácsszerű mintázat lehetséges eredetéről. Nem véletlen, hogy a szikla igen kedvelt téma a paranormális jelenségek hívői között.

Nem véletlen, hogy a szikla kedvelt téma a paranormális jelenségekben hívők között Forrás: Ancient Origins

Egyesek egy nagyon ősi, ismeretlen civilizáció emlékeként tekintenek rá, mások szerint az amerikai őslakosok,

az indiánok faraghatták a tömbre a mintákat sok-sok ezer évvel ezelőtt,

de természetesen olyanok is akadnak szép számmal, akik a Waffle Rock-ban a földönkívüliek régmúltban történt látogatásának emlékét vélik felfedezni.

Egyesek földönkívüliek régmúltbeli látogatásának bizonyítékaként tekintenek a szikla furcsa rajzolatára Forrás: Origo

Amikor a sziklát kiemelték eredeti helyéről, az USACE geológusai is alaposan megvizsgálták a kőtömböt.

A geológusok konklúziója szerint noha a sziklán látható furcsa, rácsszerű mintázat valóban nagyon ritkának számít, de ennek ellenére is természetes képződmény lehet.

Cáfol a hadsereg: a "gofri-kő" természetes képződmény

Dr. Jack B. Epstein, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (United States Geological Survey, USGS) munkatársának kormeghatározása szerint

a geometriai mintázatot mutató homokkőtömb a korai perm és a karbon időszak határán,

hozzávetőleg 300 millió éve keletkezhetett, és az úgynevezett Conemaugh földtani szelvény része.

Dr. Jack B. Epstein, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának szakktudósa Forrás: USGS

Amikor 1981-ben befejezték az építkezést, és kiállították a sziklát, megsokasodtak a mintázat eredetével kapcsolatos találgatások, sőt, olyan összeesküvés-elméletek is napvilágot láttak,

mely szerint a hadsereg geológusai szándékosan ködösítenek,

hogy eltitkolják: a szikla a földönkívüliek régmúltbeli látogatásának bizonyítéka.

Az ufóhívők szerint "szándékosan csúsztatnak" a hadsereg és az USGS geológusai Forrás: Origo

Az egyre jobban terjedő és vadabbnál vadabb híresztelések miatt Michael W. Walsh ezredes, az USACE mérnöki egységének parancsnoka 1985 áprilisában a Saturday Evening Post napilapban közzé tette

a hadsereg szakértőinek a Waffle Rock-kal kapcsolatos hivatalos állásfoglalását.

Michael W. Walsh vezérőrnagy,aki 1985-ben még ezredesként adta ki az USACE hivatalos állásfoglalását Forrás: Pinterest

" A spekulációk az óriási hüllő bőrének lenyomatától az idegen űrutazók Földön történt látogatásának bizonyítékáig terjednek. Az U.S. Army Mérnöki Hadtestének geológusai és más intézmények szakértői az elvégzett vizsgálatok eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a szikla természetes geológiai képződmény" – áll többek között Walsh ezredes nyilatkozatában.

Az ezredes a közleményben azt is részletesen kifejtette, hogy a szakemberek szerint mi lehet az oka a szabályos, rácsszerű mintázat kialakulásának.

A Waffle Rock a Jennings Randolph víztározó látogatócentrumában van kiállítva Forrás: Pinterest

A mintázatot alkotó kőzet eredetileg homok volt, ami keletkezése idején a sokkal régebbi és szintén homokkőből álló alapkőzet egyenetlenségei közé rakódott le.

Az üledékképződés során az alapkőzetre rakódott homok is szilárd kőzetté vált, a különleges forma pedig azoknak a tektonikus erőknek a következménye, amelyek többek között az Appalache-hegységet is felgyűrték.

Miért nem fut végig a mintázat az egész kőtömbön?

Természetesen ez a magyarázat korántsem elégített ki mindenkit. Az egyik sűrűn hangoztatott kritika, hogy a hivatalos állásfoglalás nem veszi figyelembe a sziklatömb valamennyi jellemzőjét.

Vannak olyanok, akik túl szabályosnak tartják a mintázatot ahhoz,

hogy csak és kizárólag a tektonikai húzó vagy nyomóerők számlájára lehessen írni

a Waffle Rock geometriai alakzatának kialakulását.

A Waffle Rock rácsozata és annak makettje. Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy ezt a szabályos mintázatot tektonikai erők hozták létre Forrás: GEUlogy

Ehhez kapcsolódik az az elmélet,

amely szerint a mintázat emberkéz munkája, és valójában egy korai rendkívül primitív hieroglifikus írás,

amely az újkőkori kolumbán népektől, Amerika őslakóitól származhat.

A másik probléma, hogy a jelenleg látható szikla csak egy kisebb darabja annak a hatalmas homokkőtömbnek, amelyről a geometrikus alakzat megmentése érdekében lefejtették, ám a mintázat – amint jól látható a szikláról készült fotókon – viszonylag kis kiterjedésű, és nem fut végig az egész sziklatömbön, hanem csak az egyik oldalán látható.

A mintázat nem terjed át a kőtömb másik oldalára Forrás: Pinterest

Egyesek szerint, ha valóban tektonikai eredetű lenne a mintázat, akkor folytatódnia kellene a kőtömb szélén is.

Valószínű, hogy soha sem lesz vége a vitáknak

Dr. Epstein – aki az USGS szakértőjeként az első alaposabb elemzést adta a szikláról – a kifogások ellenére sem tartotta szükségesnek szakvéleménye revideálását.

Arra a felvetésre, hogy a rácsminta kémiai összetétele eltér az alapkőzetétől, dr. Epstein azt a magyarázatot adta, hogy az üledékképződés idején az alap, vagy a fedőkőzetből vasrészecskék kerültek a homokba, ami a diagenezis ( a kőzetté válás folyamata) során hematittá alakult,

és ez magyarázza, hogy a rácsok keményebbek, sötétebbek, valamint eltérő konzisztenciájúak,

mint az alap homokkő.

A geometrikus mintázat egy közeli felvételen Forrás: Pinterest

Ám ez a magyarázat sem győzött meg mindenkit.

Adam Grunwerg például azt hozta fel, hogy dr. Epstein sokat hivatkozott vizsgálatának semmilyen dokumentumát nem tudta fellelni az USGS-nél, de máshol sem.

Valószínű, hogy még továbbra is sokak fantáziáját megfogja mozgatni a Waffle Rock Forrás: Forbidden Archaeology

Grunwerg szerint az egyetlen hozzáférhető hivatalos dokumentum Walsh ezredes 1985-ös közleménye, jóllehet dr. Epstein 1977-ben adta a szakvéleményét.

A Waffle Rock-kal kapcsolatos viták valószínűleg még sokáig nem fognak nyugvópontra jutni.