A régió kiemelkedő szereplője lesz Magyarország a nemzetközi rákkutatásban

rák
Osztódó rákos sejt illusztrációja
Vágólapra másolva!
A korábbinál szélesebb körű nemzetközi együttműködésre nyílik lehetősége Magyarországnak azzal, hogy Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségéhez (IARC).
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) május 16-án Lyonban - a kelet-közép-európai régió országai közül elsőként - felvette hazánkat a tagjai közé. Magyarország az IARC-tagsággal a nemzetközi rákkutatást meghatározó országok sorába lépett, ezzel segítve a kormány célját, hogy a nemzeti népegészségügyi program keretében csökkentse a daganatos megbetegedések számát.

Osztódó rákos sejt illusztrációja Forrás: Science Photo Library/SCIENCE ARTWORK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Artwork/Science Photo Li

Magyarország már eddig is élen járt a kelet-közép-európai régióban a rákregiszter, az epidemiológia, a szűrés és a kutatás területén,

a jövőben azonban olyan tudományos projektek indulhatnak, amelyek az IARC adatbázisát és infrastruktúráját kihasználva nagymértékben segíthetik a magyar onkológusok, kutatók munkáját, valamint a nemzeti népegészségügyi program egyik fő célkitűzését: a daganatos megbetegedések megelőzését.

A világszerte több ezer szakembert tömörítő, több mint fél évszázados múltra visszatekintő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség már a 2000-es évek elején elindította a Nemzeti Rákintézetek igazgatóinak találkozóját, amelyen Magyarországot prof. dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet akkori főigazgatója, majd kinevezését követően mint miniszter rendszeresen képviselt. Az Ügynökség fő célja a daganatos megbetegedések okainak kutatása és nemzetközi koordinálása. Számtalan olyan tudományos munka folyik ugyanis, amely a különböző populációk érintettségét vizsgálja, és nagyon sok ország bevonásával elemzi a hasonlóságokat, illetve a különbségeket.

A Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) épülete Forrás: pinterest

Dr. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója, az IARC tudományos tanácsának magyarországi delegáltja a szakmai megbeszéléseket követően elmondta: a kelet-közép-európai országokban fellelhető betegség okainak feltárásban a jövőben kulcsszerepe lehet a magyar szakembereknek, valamint az Országos Onkológiai Intézetben működő Nemzeti Rákregiszternek, amely iránt óriási az érdeklődés, hiszen az egyes daganatféleségekre vonatkozó országos adatok segítségével lehetőség nyílik a régió genetikai és környezeti kockázatainak feltárására.

Mindez nagymértékben hozzájárulhat a rák okainak, korai felismerésének és megelőzésének tanulmányozására annak érdekében, hogy javuljon a magyar emberek egészségi állapota, nőjön az egészségben eltöltött évek száma, és tovább javuljanak a betegek gyógyulási esélyei.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma