Heti egy egészségesebb, húsmentes napot szorgalmaznak a menzákon

zöldségtál
Vágólapra másolva!
Angliában ma már minden állami iskolában kötelező hetente egyszer a növényalapú menü, és az új ajánlások szerint igyekeznek a menzai étkezést még inkább környezetbarátabbá tenni és adaptálni a változatos étkezésre vonatkozó táplálkozási tanácsokat.
Vágólapra másolva!

A sajtos pizza nem minősül egészségesnek

Egyre többen fogadják el, hogy az éghajlati válság kezeléséhez meg kell változtatnunk az étrendünket, és a jövőben kevesebb húst és több zöldséget, többek között babot és hüvelyeseket kell fogyasztanunk.

A Soil Association szervezet most arra ösztönzi a politikai döntéshozókat, hogy az egyelőre nem kötelező ajánlást változtassa meg, és vezesse be az állami iskolákban a heti egy húsmentes napot,

amikor csak növényi alapú ételeket kínálnak a gyerekeknek.

Egyre többen térnek át a zöldség alapú étrendre Forrás: pexels.com

Megfogalmazták azt is, hogy bár több oktatási intézményben már bevezették ezt, ám a sajtos pizza például nem a legegészségesebb alternatívája a húsnak. Hangsúlyozzák, hogy a menzáknak támogatást kell biztosítani ahhoz, hogy tényleg fantáziadús és egészséges ételt tudjanak biztosítani.

Frissítenék az élelmiszer-szabványokat

A brit oktatásért felelős minisztérium (DFE) már megkezdte az iskolai élelmiszer-szabványok felülvizsgálatát és támogatja a hús- és cukorfogyasztás csökkentését az egészségesebb étrend jegyében. Az éghajlatváltozás kérdését tárgyaló bizottság ( Committee on Climate Change) hónap elején publikált tanulmánya a húsfogyasztás 20 százalékos csökkenését és a növényi eredetű fehérjék fogyasztásának növelését javasolta. Az EAT-Lancet által végzett legújabb kutatás pedig szintén erősen ajánlotta a tisztán növényi alapanyagokra való áttérést.

zöldségtál Forrás: https://hu.depositphotos.com/73641843/stock-photo-mixed-vegetables-in-bowl.html

Az iskolai élelmiszer-szabványok frissítése kitűnő lehetőséget nyújt az iskolai ételek egészségesebbé és klímabaráttá tételére

– mondta Rob Percival, az SA szakpolitikai tisztviselője a The Guardiannak. – Jól tudjuk, hogy a gyerekek táplálkozásában számos előnnyel jár, ha több babot, hüvelyeseket és növényi fehérjéket fogyasztanak. És ez nem mellesleg az éghajlat megóvása szempontjából is kedvezőbb hatásokkal jár.

Szorgalmazzák az iskolai étkezések színvonalának javítását

Egyre több iskola teszi le a voksát a klímaváltozás elleni harcban, és bevezették a menzára az egészségesebb, növényi alapú ételeket. Az éghajlatváltozást a fiatalok is egyre fontosabb kérdésnek tekintik. A jelenleg érvényben lévő szabványokat még 2015-ben vezették be Nagy-Britanniában, amikor Jamie Oliver világhírű séf szorgalmazta az iskolai étkezések színvonalának javítását.

Hetente egyszer nemet mondanának a húsfogyasztásra Forrás: pexels.com

A DFE már összehívott egy szakértő testületet, hogy vizsgálják felül ezeket az előírásokat. A tanácskozásokra meghívták a Public Health England civil szervezetet is, amely jól ismeri a közegészségügyi állapotokat.

– mutatott rá Rob Percival. – Ehhez viszont elengedhetetlen a heti egy húsmentes nap.