Pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában

óriáspanda
Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. A faj szigorúan védett
Vágólapra másolva!
Pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában: a telefonos alkalmazás a vadőröket segítheti abban, hogy egyértelműen azonosítsák a vadon élő állatokat - közölte pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Általában nagyon nehéz figyelemmel követni az állatokat

Különleges, pandaarc-felismerő applikációt alkottak Kínában, aminek elkészítéséhez egy 120 ezer képet és 10 ezer videofelvételt tömörítő adatbankot használtak fel.

- mondta Cseng Pent, az állami pandakutató intézet munkatársa.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/giant-pandas-may-have-only-recently-switched-eating-mostly-bamboo

Hozzátette, általában nagyon nehéz figyelemmel követni az állatokat, mert gyakran visszavonulnak a hegyekbe.

Segíteni fog minket a pandavédelem hatékonyságának fokozásában

Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön. Ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon. Elődeik még Dk-Kína jelentős részén, Burma északi részén és Vietnámban is őshonosak voltak. Az állatoknak gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra.

- mondta a szakértő.

Az óriáspanda besorolását a veszélyeztetettről sebezhetővé enyhítették néhány éve Forrás:https://www.nationalgeographic.com/animals/2018/08/giant-baby-panda-cubs-china-conservation/

Az óriáspandák a világ leginkább veszélyeztetett állatai és csak Kínában élnek szabadon. Az 1800 állat 80 százaléka Szecsuánban él, a többi Senhszi és Gansu tartományban. Fogságban novemberi adatok szerint 548 egyed él világszerte. Nem véletlen, hogy az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ban a veszélyeztetett besorolást sebezhetővé enyhítette,

mivel a fajvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően megállt az óriáspandák számának csökkenése.