Jól végződött a világ legpechesebb papagájának története

kékhomlokú Amazpn-papagáj
Kékhomlokú Amazpn-papagáj
Vágólapra másolva!
A baljós Freddy Krueger névre keresztelt papagáj kalandos út után tért vissza egy brazíliai állatkertbe, ahonnan ellopták. De ez előtt sem volt izgalommentes az élete.
Vágólapra másolva!

Egy Amazon-papagáj címlapra került Brazíliában az után, hogy sikerült hazatalálnia abba az állatkertbe, ahonnan ellopták. Már az állatkertbe kerülése is igen kalandos volt. Előtte egy bandák közti tűzharcban eltalálta egy lövedék, és megharapta egy kígyó.

A kékhomlokú Amazon-papagájt – amely nevét azért kapta a Rémálom az Elm utcában című horrorfilm főszereplőjéről, Freddy Kruegerről, mert a pofáját eltorzította egy korábbi lőtt sérülés – Cascavel brazil városból lopták el április 16-án. Hogy miért pont erre a madárra fájt a tolvajok foga, az máig is rejtély.

A brazil Folha de São Paulo újság beszámolója szerint Freddy elrablása csak az utolsó volt azon balszerencsék sorában, amelyek ezt a peches madarat üldözték.

Freddy Krueger, a papagáj Forrás: Paraná no Ar

A tudományosan Amazona aestiva néven nevezett Freddy négy évvel korábban került az állatkertbe, miután súlyosan megsérült egy, a rendőrség és a gengszterek közötti tűzharcban. A rendőrök rajtaütöttek egy drogcsempészbanda búvóhelyen, ahol a madár tulajdonosa, az egyik bűnöző élt házi kedvencével.
„A lövöldözésben eltalálták a madár felső csőrkáváját, megvakult és égési sérüléseket szenvedett a két szeme közt növő tollakon" – számolt be az esetről a Folha de São Paulo.

De Freddy megpróbáltatásai még az állatkertbe érkezése után sem értek véget. Ez év áprilisában megharapta a lábát egy kígyó. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kígyó nem mérges fajta volt.

Freddy erősen vérzett, de túlélte a támadást csak azért, hogy pár nappal később elrabolja három fegyveres rabló. A bűnözők sakkban tartották a biztonsági őrt, majd két papagájjal (az egyik Freddy volt) és egy gázpalackkal távoztak.

Kékhomlokú Amazon-papagáj Forrás: Wikimedia Commons

A rablás után két nappal azonban Freddy visszatért. Az állatkert személyzete vette észre a madarat a ketrece melletti fenyőfa tövében.

Freddy hazatérésének részletei tisztázatlanok, de a korábbi helye mellett talált vércseppek arra utalnak, hogy a hírhedten agresszív madár kirághatta magát a börtönéből.

Ilair Dettoni, az állatkert állatorvosa elmondta, hogy nem tudja eldönteni, Freddy hihetetlenül balszerencsés vagy hihetetlenül szerencsés madár.

Mindenesetre a másik papagáj és a gázpalack eddig még nem került elő.