Új hidrológiai ciklust fedeztek fel a Marson

Mars
Spacecraft in Mars' orbit, computer illustration.
Vágólapra másolva!
Új hidrológiai ciklust fedeztek fel a Marson, a szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul a vörös bolygó folyamatos vízveszteségéhez.
Vágólapra másolva!

Megfejtették a Mars nagy mértékű vízvsztségének okát

Számítógépes szimulációk szerint a vízpára legyőzi a Mars légkörének középső részén lévő hideg levegő képezte akadályt és feljut a magasabb légrétegekbe.

Űrhajó a Mars oélyáján. Számítógép illsztráció. Forrás: Origo

A göttingeni Max Planck Napkutató Intézet (MPS) közlése szerint az új ismeretek hozzájárulhatnak a Mars története során bekövetkezett

nagy mértékű vízveszteség megértéséhez.

Kutatási eredményeikről a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet és az MPS tudósai a Geophysical Research Letters című szaklapban számoltak be.Az új ismeretek hátterének megértése betekintést enged a Naprendszer korai korszakába: több milliárd évvel ezelőtt

a Mars felszínén folyók és egy óceán is megtalálható volt.

Ma azonban már csak kis mennyiségű fagyott víz létezik a bolygó talajában. Az MPS szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 80 százalékát elveszítette.

Billió évekkel ezelőtt így nézhetett ki a Mars, felszínének egy részét óceán borította. Forrás: https://www.mpg.de/13420288/new-water-cycle-on-mars-discovered


A Mars felső légkörében a Nap ultraibolya sugárzása a vízmolekulákat hidrogénné és hidroxilgyökökké hasította ketté. A hidrogén pedig pótolhatatlanul elillant az űrbe.
A mérések szerint még mindig vész el ilyen módon víz. Az azonban nem volt ismert, hogyan jut el a pára a felsőbb légrétegekbe, hiszen a hidegebb közbülső légköri rétegnek fel kellene tartóztatnia a gázt, miközben megfagyasztja.

A kutatók pumpára emlékeztető mechanizmust fedeztek fel

Az orosz és német kutatók egy eddig ismeretlen mechanizmust fedeztek fel, amely az MPS szerint egyfajta pumpára emlékeztet. A számítások szerint az általában jéghideg középső marsi légkörréteg bizonyos helyeken és bizonyos évszakokban naponta kétszer átjárhatóvá válik a vízpára számára.
Az "átjáró" két földi évnek megfelelő időszakonként nyílik meg, amikor a Mars déli félgömbjén nyár van.

Csak ott és csak ebben az évszakban kerülhet az új ismeretek szerint a vízpára az alsó légkörből a felsőbe.

A szelek innen az északi sarkvidék felé terelik a ritka gázt. Miközben a vízpára egy része szétesik és az űrbe távozik, a maradék a sarkok közelében visszaszáll az alsóbb rétegekbe.
Ezt a szokatlan vízkörforgást erősítheti egy másik marsi jelenség,

az erőteljes porviharok jelensége.


"A pormennyiség, amely egy ilyen vihar során a légkörbe keveredik, megkönnyíti a vízpára magasabb légrétegekbe szállítását" - mondta Alekszandr Medvegyev, az MPS tudósa.

Időnként a marsi viharok söpörnek végig az egész bolygón. Az ilyen viharok elősegítik, hogy a víz felkerüljön a Mars felső atmoszférájába. A fotót a NASA marsjárója, a Curiosity készítette 2018 júniusában. Forrás:https://www.mpg.de/13420288/new-water-cycle-on-mars-discovered

"A Mars légköre nyilvánvalóan jóval átjárhatóbb a vízpára számára, mint a Földé. Az újonnan megismert, szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a vörös bolygó továbbra is vizet veszít" - emelte ki Paul Hartogh, az MPS tudósa.
(Forrás: MTI)