Lyukakat fúrtak a fejébe, hogy kigyógyítsák a drogfüggőségből

Mély agyi stimuláción alapuló eljárás (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Lyukakat fúrtak egy metamfetamin-függő beteg fejébe, hogy azokon keresztül elektródákat vezessenek az agyába és kigyógyítsák káros szenvedélyéből. Ez volt az első ilyen jellegű mély agyi stimulációval végzett kísérlet.
Vágólapra másolva!

A leginkább egy pacemakerre emlékeztető eszközt a sanghaji Ruijin Kórház orvosai ültették a páciens fejébe. A kapcsolóval üzemeltetett készülék bizonyos agyterületek elektromos stimulálásával éri el a kívánt hatást. Az eljárást nem először vetették be a gyógyászatban, ám korábban csak Parkinson-kóros betegeket kezeltek vele.

– számolt be a műtét során tapasztalt érzéseiről a páciens.

Hat hónappal a beavatkozás után a beteg teljesen lejött a szerekről, és még a súlya is gyarapodott. Elmondása alapján igazi csoda történt vele:

Mivel a nyugati orvoslás komoly etikai aggályok miatt nem végzett nagy számban hasonló kísérleteket, így Kína lett ezeknek a kutatásoknak a zászlóvivője. Világszerte jelenleg összesen nyolc mély agyi stimulációs klinikai próba zajlik, ebből hatnak Kína szolgáltat helyet.

– magyarázta dr. Sun Bomin, a Ruijin Kórház idegsebésze. „A speciális pszichiátriai rendellenességeknél csakis emberi páciensek jöhetnek számításba" – tette hozzá.

Egyre nagyobb gond a drogfüggőség világszerte

Többen úgy vélik, a mély agyi stimulációk alkalmazása szenvedélybetegeknél nem megengedhető. Azzal érvelnek, hogy a függőséget nem csupán szervi, hanem jóval komplexebb biológiai, szociális és pszichológiai faktorok idézik elő. Ráadásul a mély agyi stimulációk alkalmazása körül sok a kérdőjel, így többek között az sem teljesen ismert, mely agyterületeket kell ingerelni a szenvedélybetegségek visszaszorításáért.

„Fantasztikus lenne, ha a problémát egyetlen kapcsolóval meg tudnánk oldani, de ez jelenleg csupán vágyálom. Az ötlet rengeteg kockázatot hordoz magában" – nyilatkozta Adrian Carter, a melbourne-i Monash Egyetem idegkutatója. Persze kérdéses, hogy a függőséggel harcoló betegek meredeken emelkedő száma mennyire fog változást eredményezni az orvosok és kutatók szemléletében;

2017-ig csak az Egyesült Államokban 500 000 ember halt meg drogtúladagolás miatt az azt megelőző tíz évben.

Mély agyi stimuláción alapuló eljárás (illusztráció) Forrás: BSIP/A. NOOR / BSIP/A. Noor

A változás talán most elérkezik, ugyanis az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) új, mély agyi stimuláción alapuló kísérleti kezelést hagyott jóvá Nyugat-Virginiában. A klinikai próba várhatóan júniusban kezdődik.

(AP)