A bor antioxidáns tulajdonságai segíthetnek torokfájás esetén

vörösbor
Hatékonyan segít a felesleges kilók leadásában
Vágólapra másolva!
Ha valaki esténként szeret meginni egy pohár vörösbort, akkor van egy jó hírünk. Ez a nemes nedű ugyanis a legújabb kutatások szerint számos, kedvező élettani hatása mellett enyhítheti a torokfájás tüneteit segít megelőzni a fogkövek kialakulását. A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy fertőtlenítőszerként is jó szolgálatot tesz.
Vágólapra másolva!

A magas polifenol-tartalom kulcsfontosságú

Az 1980-as évekből származó, korábbi kutatások már rámutattak, hogy a vörösbor antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A legfrissebb kutatások azonban arra a következtetésre jutottak, hogy valójában nem a savasság és az alkohol koncentrációja a felelős ezért, ahogy azt korábban a szakemberek korábban gondolták.

A jótékony antibakteriális tulajdonságokat leginkább a vörös- és fehér borban megtalálható, számos, szerves vegyületnek tulajdonítják.

Hatékonyan segít a torokfájás esetén Forrás: pexels.com

A Journal of Agricultural and Food Chemistry tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a borban található szerves vegyületek 99,9 százalékban elpusztítják a dentális baktériumokat és bacilusokat, amelyek a torokfájást okozzák.

– írják a tanulmányban a szerzők. – Úgy tűnik, hogy a vörösborok antioxidáns és gyök ellenes tulajdonságait elsősorban a magas polifenol-tartalomnak tulajdonítják, amelyek védelmet nyújtanak a koszorúér-betegség és a rák kialakulásának kockázata ellen.

Antibakteriális aktivitást mutattak

A kutatók eredményei arra utalnak, hogy a vörösbor hatékony antimikrobiális szerként hat a vizsgált patogén orális streptococcus, és aktív hatóanyagot jelenthet a fogszuvasodás és a felső légúti megbetegedések megelőzéséhez.

– mutattak rá a kutatók. – A Streptococcus tigurinus jelenléte akár végzetes is lehet, ha az ínyvérzésen keresztül a véráramba került.

vörösbor Forrás: Dreamstime

A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak, az általuk okozott hemolízis alapján soroljuk alfa-, illetve béta-hemolizáló csoportba. Az alfa-hemolizáló csoportba tartozik a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae, valamint

a szájüregben élő Streptococcus viridans fajták, miközben a béta-hemolizáló csoport streptococcusait immunológiai tulajdonságaik alapján csoportosítják tovább.

Ezek a szerocsoportok, amelyeket a latin ABC nagybetűivel jelölik.

A legtöbb streptococcus fertőzés antibiotikummal kezelhető

Számos különböző típusú streptococcus baktérium van, és a fertőzések súlyossága az enyhe torokfertőzésektől a súlyosabb, életveszélyes vér- vagy szervfertőzésekig terjed.

Az A csoportba tartozó fertőzések jellemzően a bőr felszínén és a torok belsejében találhatók, és a fertőzések egyik leggyakoribb oka mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében.

A legtöbb streptococcus fertőzés antibiotikummal kezelhető, ám a bor antioxidáns tulajdonságai a most publikált kutatások szerint segíthetnek az ilyen típusú betegségek megelőzésében, amivel a páciensek akár az orvost is elkerülhetik.