Korallzátonyokat nyomtatott 3D-s nyomtatóval egy svájci kutató

korall
Az ausztrál Nagy-korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyüttese
Vágólapra másolva!
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója olyan szerkezeteket alkotott 3D-s nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik mesterséges korallzátonyok kialakítását ellenállóbb korallokkal.
Vágólapra másolva!

Veszélyben a korallzátonyok

"A világtengerek akadálytalanul melegszenek tovább, ami azzal fenyeget, hogy a korallzátonyok több mint 90 százaléka 2050-re kihal" - írta közleményében Ulrike Pfreundt csütörtökön.

Az ausztrál Nagy-korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyütteseFORRÁS: ELTER KÁROLY Forrás:Elter Károly

A víz hőmérsékletének emelkedése megzavarja a korallok és a velük szimbiózisban élő algák együttes létezését. A korallok eltaszítják maguktól az algákat és idővel gyakorlatilag éhen halnak. Ez a folyamat korallfehéredés néven ismert.De nemcsak a korallok vannak veszélyben: a zátonyok az óceánok halfajainak legalább negyede számára szolgál ívóhelyül.

Elveszítésük pusztító hatással lehet a tengeri ökoszisztémák stabilitására

- fejtette ki Pfreundt. Ráadásul a korallzátonyok természetes védelmet jelentenek a partvidékek számára, ily módon pedig az embereket is szolgálják.

A korallzátony ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti. Forrás: en.wikimedia.org

A kutató kollégáival a 3D-s nyomtató segítségével mesterséges szerkezeteket hozott létre, melyeken

megtelepedhetnek a korall-lárvák.

A magas hőmérséklet ellenére ugyanis nem minden korall hal meg azonnal. Pfreundt abból indul ki, hogy bizonyos területek továbbra is megfelelőek maradhatnak a korallzátonyok számára, például egy hűsítő áramlat közelében.

Ulrike Pfreundt megfelelő struktúrát keres, amin a korall lárvák meg tudnak telepedni.a fotón 3D-s nyomtatóval készült homokzátony látható. Forrás: https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2019/05/portrait-ulrike-pfreundt.html

Már korábban is végeztek kísérleteket mesterséges korallzátonyokkal, ezek gyakori problémája azonban, hogy nem telepszenek meg rajtuk a bébikorallok. Ennek oka, hogy a legtöbb mesterséges zátony szerkezetileg nem eléggé tagolt, ezért nem kínál elegendő védett helyet a fiatal korallok számára és túl kevéssé vannak kölcsönhatásban az áramlatokkal.

(Forrás: MTI)

https://www.origo.hu/kornyezet/20170202-a-tengerviz-globalis-felmelegedessel-osszefuggo-elsavasodasa-vegveszelybe-sodorja-a.htmlVégveszélybe kerültek az óceánok esőerdői