Ezeréves ősi hallucinogént rejtett a bolíviai sámán tasakja

Ayahuasca
A dél-amerikai őslakosok már évezredek óta használják az Ayahuasca-t
Vágólapra másolva!
Egy bőrtasak maradványaiban erős hallucinogén drogokra bukkantak a bolíviai régészek, akik szerint az eszköz egy ezer éve élt dél-amerikai sámánhoz tartozhatott. A ritka felfedezéshez egy három róka orrából összevarrt tarisznya is társult.
Vágólapra másolva!

Korai rituálék nyomaira bukkantak

Az ősi felfedezés azt jelzi, hogy egykor a területen élő emberek olyan, egyedülálló növényeket használtak, amelyek erős hallucinációs tüneteket produkáltak. Ehhez a sámánok különböző növényi főzeteket kevertek össze, amiből ütős vegyületeket kaptak, aminek segítségével hosszú utazásra indultak a spirituális világba.

Az antropológusok már 2010 óta vizsgálják a Bolívia délnyugati részén fekvő, a kiapadt Sora folyó völgyében található barlangot, ahol négyezer évre vonatkozóan találtak bizonyítékot az emberi jelenlétre.

A mára már kiapadt Sora folyó völgyében tették a ritka felfedezést az antropológusok Forrás: Dr Jose Capriles/Penn State University

Most bukkantak erre a korai rituálékra utaló nyomra is, és úgy gondolják, hogy a hallucinogén drogokat talán egy temetés során használhatták. A bőrből készült tasakban találtak többek között két szopogató tablettát, amelyek pszichotrop növényekből készültek, egy szívócsövet, dohányzáshoz használt hallucinogén növényeket és egy három róka orrából készült tarisznyát. A radiológiai elemzés kimutatta, hogy a tasak időszámításuk szerint 900 és 1170 között készülhetett.

Nagyon hasonlít az ayahuasca gyártásához használt készítményekre

A csapat egy speciális eszköz segítségével vett mintát a bőrtasak belsejéből, majd ezeket az anyagokat elemezte. A kutatók több pszichoaktív vegyületre bukkantak, köztük

kokaint, benzoilekgonint, harmint, bufotenint, dimetiltriptamint, pszilocint találtak, amelyet legalább három, különböző növényfajból nyertek a készítői.

A drogok ilyen keveréke nagyon hasonlít az ayahuasca gyártásához használt pszichoaktív készítményekre, amelyeket még mindig előszeretettel használnak ital formájában az Amazonas-medence számos területén.

A kecsua indiánok nyelvén az Ayahuasca szó nem jelent mást, mint a “lélek indája” Forrás: Dr Jose Capriles/Penn State University

– mondta Jose Capriles, a Penn Állami Egyetem antropológus professzora. – Ez a legnagyobb számú pszichoaktív anyag, amit valaha egyetlen dél-amerikai régészeti helyen találtak.

Ezzel tökéletesítették a hallucinációkat

A kutatók biztosak abban is, hogy a hallucinogéneket rejtő tasak egy sámán tulajdonában állt.

– magyarázta a szakember. – Meglehet, hogy a most talált tasak tulajdonosa többféle növényt fogyasztott egyszerre azért, hogy különböző hatásokat érjen el vagy hogy ezekkel tökéletesítse a hallucinációit.

A dél-amerikai őslakosok már évezredek óta használják az Ayahuasca-t Forrás: Getty Images

A minták elemzéséért az új-zélandi Otago Egyetem és a Berkeley Kalifornia Egyetem volt a felelős. Melanie Miller kutató elmondta, hogy a tasakban található növények nem a területen nőttek, és ez a fejlett kereskedelmi hálózatokat és a kitűnő botanikai ismereteket jelzi.

– magyarázta. – Ez azt bizonyítja, hogy a területen élő emberek akár hosszabb utakat is megtettek, hogy beszerezzék ezeket a speciális növényeket, miközben jól ismerték azok gyógyászati és pszichoaktív hatásait.
A kutatók eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták.

(Independent)