Aggasztó hírek a kanyaró európai terjedéséről

kanyaró
A kanyaró lappangási ideje 7-13 nap
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki kedden a kanyaró miatt, ugyanis Európa-szerte több mint 34 ezren fertőződtek meg a betegséggel 2019 első két hónapjában. A WHO közleményéből kiderül, hogy a megbetegedések jelentős része Ukrajnában fordult elő.
Vágólapra másolva!

Két hónap alatt 13 halálos eset történt Európában, valamennyi Ukrajnában

A 2019 első két hónapjában nyilvántartott 34 300 esetet 42 európai országban regisztrálták.

A kanyarós megbetegedések közül 13 végződött halállal

- az esetek mindegyike Ukrajnában történt, ahol - akárcsak Albániában és Romániában - kanyarójárvány alakult ki. Ezzel kapcsolatban a WHO felhívta a figyelmet a járvány továbbterjedésének veszélyére.

A kanyarót egy vírus okozza, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjed Forrás: Wikimedia Commons

A szervezet közleményében hangsúlyozta: "Amennyiben a járványkitörésekre adott válasz nem időben történik és nem átfogó, akkor a vírus megtalálja az útját újabb veszélyeztetett alanyok felé, és akár más országokba is átterjedhet a térségben és azon kívül egyaránt".

A kanyaró lappangási ideje 7-13 nap Forrás: flickr.com

A szervezet hozzátette: éppen ezért fontos, hogy az egészségügyi hatóságok minden lehetőséget kihasználjanak a veszélyeztetett gyerekek, serdülők és felnőttek beoltására. A leginkább veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.

Világszerte terjedőben a járványos betegség

A kanyaró erősen fertőző betegség, köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed.

A kanyarójárvány- veszélyeztettség térképen. A vörös színnel jelzett területeken a legnagyobb, a szürke zónába eső országokban pedig a legkisseb a megbetegedés kockázata, Magyarország ez utóbbiba tartozik Forrás: Wikimedia Commons

Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, két adag védőoltás azonban megelőzheti a betegséget.

Ennek ellenére - részben a be nem oltott emberek miatt - a betegség jelenleg világszerte terjedőben van, kanyarójárvány alakult ki egyebek mellett az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyes részein is.

Több mint 25 ezren fertőződtek meg Ukrajnában

Európában az idén januárban és februárban nyilvántartott kanyarós megbetegedések többsége Ukrajnában fordult elő, ahol több mint 25 ezren fertőződtek meg a betegséggel.

A kanyaró elleni védőoltással több ezer életet menthetnek meg minden évben Forrás: Wikimedia Commons

A WHO kiemelte: a kanyaró vírusa ellen nincs semmilyen speciális kezelés,

a védőoltás az egyetlen lehetőség a betegség megelőzésére.

Az esetek többsége ugyanis nem beoltott, illetve alacsony oltottsági szintű embereket érint.

A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad (a kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett térség nemzeti egészségügyi hatóságait, hogy biztosítsák a védőoltások elérhetőségét a társadalom minden csoportja számára.

(Forrás: MTI/Reuters