Lehet, hogy mégsem lőttek az erősen fogyatkozó mezei nyulaknak

mezei nyúl
Indokolt a mezei nyulak védelme a szigeten
Vágólapra másolva!
Nagy lépést tett Nagy-Britannia, hogy visszaállítsa a drasztikus csökkenésnek indult mezei nyúl populációt. Az állatok száma az 1880-as négymillióhoz képest 800 ezerre csökkent, és évente körülbelül 300 ezer ugrifülest lőnek le a sportvadászok. Most azonban megtiltanák a nyulak tenyészidőszakban való vadászatát.
Vágólapra másolva!

A vadászatkor a nőstény nyulak már vemhesek

A britek mélyen ragaszkodnak a mezei nyulakhoz, és ez jól látható a költészetükben, a pubokban és a dalaikban is. Shakespeare, Lewis Carroll és Ted Hughes írók is tisztelegtek az Egyesült Királyság leggyorsabb szárazföldi emlőse előtt, miközben valamennyi angol megyében legalább egy kocsma kapta a nevét a nyúlról.

Az egyre csökkenő populáció azonban az elmúlt években veszélybe került, és az újjáélesztési kísérlet is kudarcba full

adt. Mintegy egy évszázados visszaeséssel az egykori négymillióról ma már csak 800 ezer ugrándozik a brit mezőkön. A természetvédők és a kormányzat ezért közösen javasolta a nyulak védelmét a tenyészidőszak alatt. A korábbi mezőgazdasági miniszter, George Eustice egy törvényjavaslatot tárt a grémium elé, amely februártól szeptemberig megtiltaná a nyulak vadászatát.

A mezei nyulak nyolcvan százaléka eltűnt Nagy-Britanniából Forrás: Jakub Halun/Jakub Halun

– magyarázta Eustice.
Véleményét a Szabadnak Született Alapítvány (Born Free Foundation) is támogatja, akik adatai szerint évente több mint 300 ezer példány esik a sportvadászat áldozatául. Ráadásul a hajtások nagy része februárban történik, amikor a fácán szezon véget ér, és ilyenkor a nőstény nyulak már vagy vemhesek, vagy a kicsinyeiket szoptatják.

Az igazán kritikus időszakban vadásszák le őket

Az alapítvány szerint ez azt eredményezi, hogy az ivarérett nőstények nagy része a vadászat miatt veszíti életét, de akkor még nem beszéltünk a táplálék hiányáról vagy a ragadozók okozta pusztításról.

– mondta dr. Mark Jones, a Born Free Foundation vezetője. – Ezeknek a varázslatos és misztikus állatoknak a védelme érdekében sürgős és összehangolt fellépésre van szükség, nem utolsósorban azoktól, akik a kritikus, párzási időszakban vadásszák őket.

Indokolt a mezei nyulak védelme a szigeten Forrás: pexels.com

Mind a barna, mind a hegyi vadnyulak „kiemelt fajként" szerepelnek a brit biodiverzitási cselekvési tervben, ám a kormányzati törekvések egyelőre kudarcba fulladtak.

Bár korábban egy program során 2010-re megduplázták a számukat, a mostani, drasztikus csökkenés minden eddiginél elszomorítóbb.

Paul Tillsley, a League Against Cruel Sports szervezet természetvédelmi és oktatási vezetője szerint Nagy-Britanniának követnie kell Skócia 2011-es példáját, ahol bevezették egyes időszakokban a mezei nyulak vadászati tilalmát.

Egy évszázada hiába küzdenek a védelem mellett

A vadászati tilalomról szóló törvényjavaslatot eddig 146 képviselő írta alá, és a lobbisták most abban reménykednek, hogy hamarosan a kormány is a napirendjére tűzi a kérdést. A mezei nyulak megmentésére vonatkozó felhívástól hasonló sikert várnak, mint attól a megmozdulástól, amely az állatvédelmi csoportok tiltakozásával kényszerítette arra a döntéshozókat, hogy vonja vissza a galambok és varjak lelövését engedélyező javaslatcsomagot.

A mezei nyulak nagyon érzékenynek bizonyulnak a betegségekkel szemben is Forrás: commons.wikimedia.org

– hangsúlyozta Eustice. – Ám az 1892-es, a nyulak megőrzéséről szóló törvényt már túl régen alkották meg és helyezték hatályba, így a rendelkezései már nem hatékonyak és nem tudnak érvényesülni sem.