Rábukkantak Leonardo da Vinci hajára, de még be kell azonosítani

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják
Vágólapra másolva!
Olasz kutatók azt állítják, hogy felfedezték Leonardo da Vinci néhány hajszálát. Most DNS-tesztet szeretnének használni annak megerősítésére, hogy a hajszálak vajon tényleg a híres reneszánsz feltaláló és művésztől származnak-e.
Vágólapra másolva!

Leonardo sírja a francia forradalom idején sérült meg

Néhány tudós azt állítja, hogy a híres reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci hajszálaira bukkantak, ám a híres itáliai festő, tudós és költő szakértői és a géntudósok szkeptikusak. A 15. század egyik leghíresebb művészének a sírja megsemmisült a francia forradalom idején, így nincs olyan csont, amivel összehasonlíthatnák a hajat, ráadásul nincsenek élő leszármazottak sem, akiknek a génjei segítségével azonosíthatnák a leletet.

Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának Forrás: flickr.com

– mondta Martin Kemp, az Oxfordi Egyetem művészeti történetének emeritusprofesszora, Leonardo da Vinci életének szakértője.

Nem tudják, mennyire károsodott a DNS

Leonardo da Vinci 1519. május 2-án hunyt el a franciaországi Amboise melletti Cloux kastélyban. A hajszálakra a kutatók egy amerikai magángyűjteményben bukkantak, és most genetikai vizsgálatnak vetik alá.

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják Forrás: wikipedia

– állítja Kevin Schürer, az angol Anglia Egyetem történésze és genealógusa. – Az eredmények attól függnek, hogy a hajat hogyan tárolták és kezelték, valamint, hogy az eredeti DNS-ek mennyire károsodtak és tudnak-e segíteni a beazonosításban.
Ám ha csak egyetlen, használható mintát is találnak, a kutatóknak akkor sem tudják azt semmivel sem összehasonlítani, ami megerősítené az eredményeiket.

Nem egyértelmű a vérvonal

Leonardo törvénytelen gyermekként született Anchianóban, Vinci város mellett. Édesapja Piero Fruosino di Antonio da Vinci, de édesanyjáról kevés információ áll rendelkezésre. Néhány feljegyzés arra utal, hogy fiatal parasztlány volt, mások arra tippelnek, hogy valójában rabszolgalány, de az meglehet, hogy árva volt, aki a nagymamájával élt együtt.

Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják Forrás: Biography

Ezek a bizonytalanságok tovább nehezítik a genetikusok munkáját. Korábban több kutató azt állította, hogy azonosította Leonardo da Vinci harmincöt élő rokonát, köztük Franco Zeffirelli filmrendezőt. Ám ezek a genetikai kapcsolatok mind az apai öröksége mentén követhetők vissza, és a kutatók csak az Y-kromoszómára tudnak támaszkodni.

– magyarázta Kevin Schürer. – Ahhoz, hogy megfelelően be tudjuk azonosítani Leonardo haját vagy csontjait, egyértelmű vérvonalra, cáfolhatatlan bizonyítékokra van szükségünk, amelyek visszanyúlnak egészen 600 évig.
Hozzátette: a történelmi dokumentumok nem elegendők ahhoz, hogy bebizonyítsák, hogy valaki biológiailag kapcsolatban állt a szülővel.