A szépség a jó alvással kezdődik

A jó alvás megőrzi a szépséget
Vágólapra másolva!
„Az alvás a mentális és a fizikai egészség központi eleme minden életkorban. A minőségi alvás jelentősége az egészséges, boldog és hosszú életben vitathatatlan" – fogalmazott Ariana Huffington amerikai médiaszemélyiség, a pihentető alvásért globálisan kampányoló szervezet, a Thrive Global alapítója, Az alvás forradalma című sikerkönyv szerzője, aki csatlakozott a World Sleep Day világszervezet minőségi alvásért kampányoló szakembereihez, hogy felhívja a figyelmet a zavartalan alvás és az egészséges öregedés összefüggéseire. A kampányban magyar szakemberek is részt vesznek: Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, anti-aging szakorvos és Tombor Sarolta sminkmester, kozmetikus az alvás bőrünkre gyakorolt hatásának hazai képviselői. A svéd Karolinska Intézet hasonló kérdéskört vizsgáló kutatása szerint a vonzerő, a jó kisugárzás, a magabiztosság és az egészséges megjelenés, valamint a zavartalan alvás közvetlen kapcsolata egyértelmű: a szépség a jó alvással kezdődik.
Vágólapra másolva!

Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme, a világszinten is legjobb orvosi kutatóközpontok között jegyzett Karolinska Egyetem kutatása azért jelentős, mert az alanyok alvásminőségének szociális hatását is vizsgálta.

A svéd kutatók többek között megállapították, hogy az alváshiány a társas kapcsolatokra is rányomhatja a bélyegét. Huszonöt egészséges, 7-9 óra alvásigénnyel rendelkező, és további 122 laikus résztvevő bevonásával készült vizsgálatukban az elégtelen alvás miatt nyúzottabb, rosszabb bőrképpel rendelkező alanyok nemcsak közérzetük szerint bizonyultak kevésbé vonzónak, magabiztosnak, de az őket benyomás alapján értékelők is negatív asszociációkat társítottak fáradt megjelenésükhöz.

A jó alvás megőrzi a szépséget Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

A vizsgált személyek két egymást követő éjszakán csupán négy órát alhattak, majd ezt követően a nap ugyanazon, délutáni időszakában, azonos pózban és ruhában fotózták le őket úgy, hogy a fotós nem ismerte a fotózás okát, az értékelők pedig a vizsgálat hátterét. Bebizonyosodott: néhány rossz éjszaka elég ahhoz, hogy kevésbé vonzónak tartson a környezetünk.

„A "beauty sleep" kifejezés jól megfogja a lényeget: a szépség valóban a jó alvással kezdődik"

- hangsúlyozza Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, anti-aging orvosszakértő is. „A bőr sejtjei a mélyalvás szakaszaiban éjjel kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal, köszönhetően az alvás közbeni fokozott kollagéntermelődésnek. A kollagén felelős a bőr feszességéért, és éjszaka is csak alacsony kortizol-, azaz stresszhormonszint esetén termel a szervezet megfelelő mennyiséget. Magas stresszhormonszint mellett, a rossz minőségű alvás következtében felgyorsul a bőr öregedése."

Az álmatlanság árt a bőrnek Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

A svéd kutatók további elemzésekkel kimutatták, hogy az alváshiányban szenvedőknek nemcsak a

közérzetére, megjelenésük, vonzerejük önálló megítélésére gyakorol hatást néhány egymást követő rossz éjszaka, de mások szemében is kevésbé tűnnek optimistának, rosszabbul teljesítenek az érzelmek felfedezése és kifejezése terén, valamint empatikus képességük is rosszabb.

Szociálisan negatív megítélésük oka pedig az, hogy az általános attraktívnak tartott pozitív tulajdonságokkal szemben a velük kapcsolatba kerülők a fáradt megjelenéshez automatikusan negatív attribútumokat, betegséget társítanak, ez pedig ösztönösen távolságtartásra okot adó vészjelzésként működik. Az alvási apnoéban szenvedőknél ugyanakkor már kéthavi kezelés után észlelhető volt változás a megjelenésükben, a konkrét vizsgálatban pedig a megfelelő, minőségi alvásnak köszönhetően fiatalabbnak, vonzóbbnak látták a tesztalanyokat az értékelők.

- hívja fel a figyelmet Dr. Kriston Renáta. „Ezek a változások fokozzák a szem aláárkoltságát és a vékony bőr elszíneződését. Ezek az esztétikai hibák nehezen fedhetők el, mert a sminken keresztül is áttűnnek, és az ápoló kozmetikumok csak részben tudják orvosolni az alvászavar következményes tüneteit. Ha alvászavarral küzdünk, érdemes gyógynövényes alvássegítőkkel, C-vitaminban, természetes E-vitaminban, hialuronsavban, rezveratolban és kollagénben gazdag készítményekkel segíteni szervezetünk regenerálódását."

Tombor Sarolta sminkmester, kozmetikus úgy látja, a szépségideálok változnak, manapság a tökéletes bőrt tartjuk szépnek.

– mondja a szakértő, aki megerősíti, hogy a szürkés, petyhüdt bőr, karikás és duzzadt szemkörnyék és a finom ráncok erősebb megjelenése mind a kialvatlanság jelei.

A kevés alvás megviseli a bőrt Forrás: Origo

Az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a nők alvásigénye – egyszerre több feladatra koncentrálni képes agyműködésük miatt – húsz perccel több, mint a férfiaké. Egy nőnek átlagosan legalább 7 óra 26 perc minőségi alvásra van szüksége a regenerálódáshoz. Dr. Kriston Renáta meglátása, hogy akkor beszélhetünk alváshiányról, ha valaki ennél tartósan kevesebb időt tölt éjszakai pihenéssel.

Ha a következő kérdések közül többet is érvényesnek érzünk magunkkal kapcsolatban, az a probléma súlyosságára utalhat a szakorvos szerint:

• Nehezen tud elaludni?
• Nem alussza át az éjszakát?
• Nem alszik 7-8 órát?
• Száraznak érzi a bőrét?
• Látszanak az arcán apró ráncok, karikák a szemei alatt?
• Nyúzottnak érzi magát?

Az alvászavar okai között szerepelhet a kutatók szerint többek között a felborult bioritmus, az elektronikai eszközök túlzott mértékű használata, a stimulánsok – koffein, nikotin – túlfogyasztása, a nagyfokú és tartós stressz következtében túlságosan megnövekedett stresszhormon-termelés.

A bőr öregedésének felgyorsulása pedig csak egy a számos következmény közül. Az elégtelen alvás szerepet játszhat az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában, de mentális betegségek, így például depresszió kialakulásához is vezethet.