Ha ezt észleli magán, hamarosan meghalhat

szaglás, illatok, érzelmek, illat, orr, szagol
Vágólapra másolva!
Tíz éven belül bekövetkező halált jelezhet előre időseknél a romló szaglóképesség, derítette ki egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A kutatók azt találták, hogy

a rossz szaglóképességgel rendelkező idősek 46%-kal nagyobb valószínűséggel haláloznak el a diagnosztizálást követő 10 évben, mint azok, akiknél a szaglószerv működése teljesen ép.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a megnövekedett halálozási kockázat 28%-a Parkinson-kórhoz és akaratlan fogyáshoz is köthető, amik már önmagukban jelzésértékűek, valamint hozzájárulnak a szaglóképesség romlásához, a fennmaradó 72% esetében viszont nem sikerült kideríteni, mi a kapcsolat a közelgő halál és az érzékszerv teljesítményének csökkenése között. A kutatás készítői azt feltételezik, a jelenség valószínűleg az egészségi állapot drasztikus leromlásának egyik következménye. A publikáció az Annals of Internal Medicine című orvosi szakfolyóiratban látott napvilágot.

Forrás: AFP

A vizsgálat

A tanulmány alapján az Egyesült Államokban élő idősek negyedét érinti a szaglóképesség csökkenése, ám ezt az esetek többségében figyelmen kívül hagyják, mivel kevésbé „látványos", mint például a látás vagy a hallás romlása. A szaglóképességben bekövetkező változásokat már korábbi kutatások is összekötötték az elhalálozás veszélyének növekedésével, az akkori vizsgálatok azonban nem vették figyelembe az olyan demográfiai tényezőket, mint a nem, a rassz, vagy az egészségi állapot.

Az új tanulmányt készítő Michigani Állami Egyetem epidemiológusa, Honglei Chen, valamint kollégái egy Health ABC study nevű, hosszú ideig futó vizsgálat adataiból indultak ki. Ennek keretében 1997 és 1998 között összesen 3000, 70 és 79 év közötti személyt vontak be a kutatásba. Közülük 2300-an egy szaglóképességet felmérő tesztben is részt vettek, melyben 12 féle szagot kellett felismerniük. Ezt követően egészen 2014-ig nyomon követték a vizsgálatban szereplő emberek sorsát.

A kutatás kezdetét követő 13 éven belül 1200 résztvevő halt meg. Chenék kiderítették, hogy a szaglástesztben rosszul teljesítők 46%-kal nagyobb eséllyel hunytak el 10 éven belül, 30%-kal pedig nagyobb valószínűséggel haltak meg pontosan 13 évvel a kutatás kezdete után, mint akiknek semmi problémájuk nem volt a szaglásával.

– írták a szerzők.

Akik a vizsgálat kezdetének idején bizonyítottan jó egészségi állapotnak örvendtek, de szaglásuk nem volt megfelelő, 62%-kal nagyobb eséllyel haltak meg 10 éven belül, mint a szaglótesztben jól teljesítő, egészséges személyek.

(Live Science)