A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást

erdő
A Garáb melletti varjúbérc tölgyese az egyik első kísérleti terület
Vágólapra másolva!
A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást, ha folytatódik a kihasználása, megállíthatatlanná válik a folyamat a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Az erdőirtás és helytelen gazdálkodás miatt felszabadul a talajban lévő szén

A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást - írja a BBC.
Problémát okoz többek között

a talaj erodálódása, a gépekkel történő tömörítése, beépítése vagy túlöntözéssel való károsítása.

A talaj tönkretétele kétféle módon befolyásolja a klímát: veszélyezteti azon növények növekedését, amelyek felveszik a szenet a légkörből, és felszabadítja azt a talajban lévő szenet, amelyet korábban a földbe került növényi hulladékot hasznosító giliszták tároltak.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

A figyelmeztetést az IPBES párizsi plenáris ülésének nyitónapján közölte. A jelentés hivatalosan egy hét múlva jelenik meg.
Sir Bob Watson, az IPBES elnöke elmondta: világszerte mintegy 3,2 milliárd ember szenved az erodálódott talaj miatt.

2018-ban kb. 12 millió hektár erdőt pisztítottak el, azaz percenként 30 futballpálya méretű területet a trópusi régiókban. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-48037913

"Ez a Föld népességének csaknem fele. Nem kérdés, hogy az egész világon tönkretesszük a talajt

Elveszítjük a benne lévő természetes szenet, ez aláássa a mezőgazdasági termelékenységet és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Feltétlenül meg kellene őriznünk azt a talajt, amink van" - mondta Watson, aki korábban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője volt.
"A kormányok sokkal inkább a klímaváltozásra fókuszáltak, mint a biodiverzitás elvesztésére vagy a termőterületek pusztulására. Mindhárom egyformán fontos az emberi jóllét szempontjából" - hangsúlyozta az elnök.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt. Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője hozzátette: "A Föld felszínét borító vékony talajréteg jelképezi a földi élet számára a túlélés és a kihalás közti különbséget. A bolygó felszínének csupán 3 százaléka alkalmas mezőgazdasági termelésre és

minden évben 75 milliárd tonna termőföld vész el a földromlás miatt".

A termőtalaj ráadásul csak 300 évente "növekszik" egy centimétert.

Nagyon fontos lenne az újraerdősítés

A globális talajpusztulás mértékéről nincsenek pontos információk, a fő problematikus helyszínek a jelentések szerint Dél-Amerikában vannak, ahol az erdőket kivágják, emellett Afrika Szaharától délre lévő területein, Indiában és Kínában is nagymértékű a pusztulás.

Forrás: Elter Tamás

Mindkét nagy ázsiai országban aggódnak a talajszakértők amiatt, hogy képesek lesznek-e a népességet saját táplálékkal ellátni.
A szakértők szerint a talaj védelmének legegyszerűbb módja a klímaváltozással szembeni küzdelem mellett az újraerdősítés.

(Forrás: MTI)