Mesterséges kráter robbant a Ryugu kisbolygón

2019.04.25. 15:45

A japán űrügynökség (JAXA) csütörtökön megerősítette, hogy valóban krátert robbantott a Földtől 340 millió kilométerre lévő Ryugu kisbolygón április elején a Hajabusza-2 űrszonda.

Következő lépés: mintagyűjtés a kirobbantott új kráterben

Az űrszondának az volt a feladata, hogy mesterséges krátert hozzon létre a Ryugun. A tervek szerint májusban visszatér a kráterhez, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetnek a tudósoknak a Naprendszer kialakulásának kutatásában. A robbantást végző kicsiny kúpformájú eszköz (Small Carry-on Impactor, SCI) április 5-én indult el az űrszondából a Ryugu felé, amikor a Hajabusza-2 ötszáz méterre közelítette meg a kisbolygót. Úgy programozták, hogy 40 perccel később robbanjon.

A Ryugu kisbolygó.Forrás: http://global.jaxa.jp/press/2018/06/20180627_hayabusa2.html

Megerősítették, hogy eközben az űrszonda azonnal eltávolodott a kisbolygótól, hogy ne rongálja meg a robbantás vagy a becsapódás kőtörmeléke, majd kis

kamerát bocsátott ki a robbantás helyszíne fölé, hogy nagyjából egy kilométer távolságból megörökítse az eseményt.

"Nagy kihívást jelentő feladat volt és a világ első ilyen kísérlete, de büszkén erősítjük meg, hogy kráter képződött a kisbolygón" - mondta Cuda Juicsi, a JAXA projektmenedzsere.

Februárban néhány másodpercre landolt a kisbolygó felszínén

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot.

Képmontázs a Ryugu kisbolygó felszínérőlForrás: AFP/Handout

A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. Közülük a német-francia fejlesztésű Mascot

az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

Februárban landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse.

2020-ban fog visszatérni a Földre

A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut.

A Hayabusa2 űrszonda.Forrás: https://solarsystem.nasa.gov/missions/hayabusa-2/in-depth/

Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal.

A Ryuguhoz hasonló aszteroidák gyakran őriznek kövületeket a Naprendszer születésének idejéből. A napszél hatására a kisbolygó felszíne olyan változásokon ment át, amelyek miatt ezen anyagok begyűjtéséhez mélyre kell ásni a műszereknek.

(Forrás: MTI/dpa/Kyodo)