Hátborzongató hangot rögzítettek a Marson

Vágólapra másolva!
Gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az InSight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS). Ez az első marsrengés, amelyet a műszer jelzett. A hangja egészen hátborzongató.
Vágólapra másolva!

- írta közleményében Philippe Lognonné, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatója, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer "atyja".

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az InSight amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól.

A NASA InSight szondájának hőpajzzsal védett szeizmométere Forrás: MTI/AP/NASA/JPL-Caltech/-

A védőpajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől, és ezáltal "szennyezett" adatokat gyűjtsön.

A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak, és tanulmányozhassák az úgynevezett marsrengéseket.

Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

Bruce Banerrdt, a NASA tudományos programvezetője szerint a marrengést a misszió 128. marsi napján észlelte a műszer. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

(MTI/AFP)