Hátborzongató hangot rögzítettek a Marson

2019.04.24. 12:30

Gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az InSight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS). Ez az első marsrengés, amelyet a műszer jelzett. A hangja egészen hátborzongató.

Elképesztő, hogy végre van jele annak, hogy a Marson létezik szeizmikus aktivitás. Hónapok óta várunk az első marsrengés észlelésére"  - írta közleményében Philippe Lognonné, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatója, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer "atyja".

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az InSight amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól.

A NASA InSight szondájának hőpajzzsal védett szeizmométereForrás: MTI/AP/NASA/JPL-Caltech/-

A védőpajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől, és ezáltal "szennyezett" adatokat gyűjtsön. A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak, és tanulmányozhassák az úgynevezett marsrengéseket.  Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

Bruce Banerrdt, a NASA tudományos programvezetője szerint a marrengést a misszió 128. marsi napján észlelte a műszer. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

(MTI/AFP)