Az isteni gondviselés tapasztalata javíthatja a mentális egészséget

angyal, spiritualitás
Többen számoltak be arról, hogy találkoztak Isten hírnökével
Vágólapra másolva!
Bár az emberek évezredek óta osztják meg egymással azokat a mély, vallási élményeiket, amelyeket spirituális úton vagy pszichedelikus anyagok használatával szereztek, ezek a tapasztalatok gyakran találkoznak azokkal a beszámolókkal, amelyekben Istenről vagy a „végső valóságról" számolnak be. A kutatók most ezeket a behatásokat vizsgálva arra jutottak, hogy jóval elégedettebbek, boldogabbak és céltudatosabbak azok, akik ilyen vélt vagy valós tapasztalatokkal gazdagodtak. Akár évtizedekkel az első tapasztalások után is.
Vágólapra másolva!

Ez jelenti a világ számos vallásának alapját

A kutatók eredményeiket a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták és azt bizonyítják, hogy az Istennel és a „végső valósággal" való találkozások olyan mentálisan gyógyító hatással bírnak, amelyek hosszú évtizedek múltán is befolyásolják az emberek életminőségét. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai összehasonlították az Istentől származó, illetve a pszichedelikus anyagok segítségével átélt tapasztalatokat is.

A spirituális emlékek jelentős változásokat hoztak Forrás: pexels.com

– mondta Roland Griffiths, az egyetem pszichiátriai és viselkedési tudományok professzora, a tanulmány vezető kutatója. – És bár a modern nyugati orvostudomány nem igazán tekinti a lelki vagy vallási élményeket a betegségek elleni harcban a rendelkezésünkre álló arzenál eszközének, az eredményeink mégis arra utalnak, hogy ezek a találkozások gyakran vezetnek a mentális egészség javulásához.

Többen találkoztak Isten valamelyik hírnökével

Az új tanulmány során a kutatók világszerte 2 885 önkéntes adatait használták fel, akik kettő, online kérdőív kérdéseire válaszoltak az isteni gondviselésről és a tapasztalataikról, amelyek 50-50 percet vettek igénybe. Megkérdezték többek között a legemlékezetesebb élményeiket azzal kapcsolatban, hogy „Isten megért minket", „Istennek magasabb rendű hatalma van" vagy arról, hogy létezik a „végső valóság" és találkoztak-e már Isten valamelyik hírnökével, például egy angyallal.

Többen számoltak be arról, hogy találkoztak Isten hírnökével Forrás: pexels.com

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók hogyan ezek a tapasztalatok hogyan változtatták meg az életüket és a gondolkodásukat.

A kutatásban résztvevők mintegy 69 százaléka férfi volt, átlagosan 38 évesek, és 88 százalékuk fehér bőrű. A pszichedelikus szereket kedvelők közül 1 184-en egyfajta pszilocibint, tehát varázsgombát, 251-en LSD-t, 435-en ayahuasca-t (a latin-amerikai őshonos kultúrákból származó növényi sörfőzetet), 66-an pedig DMT-t használtak. Közülük a legtöbben 25 éves koruk körül tapasztalták az első Isten közeli élményeiket, míg a "spontán" események átlagosan csak 35 évesen történtek.

Pozitív változásokat tapasztaltak az életben

A kutatók a drogot nem használók és a pszichedelikus szereket kedvelők körében azonos eredményre jutottak: a megkérdezettek 75 százaléka az „Istennel való találkozást" életük legjelentősebb és lelki szempontból legfontosabb eseményének értékelte.

Az eset után mindkét csoport pozitív változásokat tapasztalt az életében a megelégedettség, az életcél meghatározása és az élet jelentősége terén.

Több résztvevőt a drogok segítették hozzá az élményhez Forrás: pexels.com

A pszichedelikus felhasználástól függetlenül az önkéntesek több, mint kétharmada azt állította, hogy a tapasztalatok előtt ateista volt, ám ezután minden megváltozott.

A legtöbb résztvevő részletes beszámolót tudott adni az Isten közeli emlékeiről, és gyakran említették ezekben a történetekben a tudatosságot, a jóindulatot, az intelligenciát, a szentséget és az örök létet.

Bár mindkét csoport tagjai beszámoltak az élmény kapcsán a halálfélelemről, mégis úgy érezték, hogy pszichológiai szempontból ezek a találkozások jelentették a legnagyobb kihívást az életükben.

Gyakoriak lehetnek az elfogult válaszok

A kutatók a jövőben azt szeretnék vizsgálni, hogy mi történik az agyban az ilyen emlékezetes és az életet megváltoztató tapasztalatok közben és után.

Az élmények teljesen megváltoztatták a kutatásban résztvevők életét Forrás: pexels.com

– mondja Griffiths. – A tanulmányunk azonban csak a kérdőívre adott, önkéntes válaszokra támaszkodik, amely egy olyan módszer, amelyben meglehetősen gyakoriak lehetnek az elfogult vagy pontatlan válaszok.
Hangsúlyozta, hogy a kutatásban elsősorban a személyes tapasztalatokat vizsgálták, de semmit sem jelentettek ki Isten létezéséről vagy nem létezéséről.

– húzta alá a professzor.