Második világháborús hajóroncsot találtak az ausztrál partoknál

2019.04.23. 11:35

A második világháborúban egy japán tengeralattjáróról torpedóval elsüllyesztett ausztrál szállítóhajó roncsait találták meg tengeri régészek a délkelet-ausztráliai Victoria partjaitól száz kilométerre az óceán mélyén.

II. világháborús hajóroncsot találtak Ausztália partjainál

Az SS Iron Crown szállítóhajó 1942-ben süllyedt el, a támadásban a legénység 38 tagja halt meg. Öt túlélőt egy másik hajó vett a fedélzetére - idézte fel a BBC News.

A japán torpedó által a második világháborúban elsüllyesztett SS Iron Crown.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-48018313

A torpedó 60 másodperc alatt elsüllyesztette a Dél-Ausztráliából Új-Dél-Walesbe ércet szállító hajót.
A tengeri régészek a 77 éve az óceán fenekén fekvő roncsot 700 méter mélyen fedezték fel. A tengerfenék kutatásához és feltérképezéséhez szonáreszközöket és kamerákat használtak.
Peter Harvey, a victoriai örökségvédelmi szervezet tengeri archeológusa elmondta, hogy az SS Iron Crown volt az egyetlen hajó, amelyet az állam felségvizein torpedóval elsüllyesztettek a második világháború alatt.

A hajó orrát és a horgonyt épen találták.Forrás: https://www.abc.net.au/news/2019-04-23/tas-world-war-two-ship-iron-crown-1/11037928


Hozzátette, hogy a tengerbe veszett áldozatok családtagjai számára végre lezárulhat ez a tragikus esemény most, hogy sikerült megtalálni a hajót. A hatóságok megemlékezést szerveznek az elhunytak emlékére.
A legidősebb túlélő, George Fisher 2012-ben hunyt el. Mint 2003-ban elmondta: élete legszomorúbb eseménye volt a hajó elsüllyedése.

(Forrás: MTI)