Mit tegyünk, ha a tanácsok ellenére nyuszit kapott húsvétra a gyerek?

húsvéti nyúl nyuszi Easter Human Interest Animals Celebrations Easter bunny RABBIT Ears FUR EASTER Eggs Meadow Hiding place Easter eggs variegated Colors colored Daisies ILLUSTRATION Symbol image
Húsvéti nyuszik
Vágólapra másolva!
Húsvétkor a gyerekek legfőbb álma egy kisnyuszi. A többség azt gondolhatja, hogy ezek az állatok nem igényelnek különösebb törődést és figyelmet, de egy nyúl nagy felelősséggel is jár. Összegyűjtöttünk pár tippet és hasznos tanácsot a gazdiknak, hogyan viseljék gondját a kis jövevénynek, valamint írunk pár gyakori nyúlbetegségről is.
Vágólapra másolva!

Első lépések gazdiként

Mielőtt az új családtagot hazavisszük, be kell szerezni pár elengedhetetlen kelléket. Ezek azért fontosak, hogy a nyúl otthonosan érezhesse magát, és egészséges környezetben élhessen. Amire a többi között szükség lesz: nyúlketrec, futókerék, alom és kaparókanál, tálak, nyúleledel, játékok, rágófa, széna, kefe, itató, tisztító spray-k és hordozó.

Nem szabad a ketrecet napsütötte helyre vagy hőforrás közelébe tenni, a nyulak hajlamosak a hőgutára. Legyen a padlózata kipárnázva puha béléssel vagy alommal, hogy kényelmes felületet biztosítsunk a ketrecben. A nyulak általában választanak egy állandó helyet az ürítésre, például a ketrec sarkát. Épp ezért, tisztasági okokból nagyon fontos a ketrec mérete, hogy elkerüljük a higiénia hiányából fakadó komplikációkat.

Húsvéti nyuszik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A nyulaknak folyamatosan nő a foguk. Ezért egyfolytában valami keményet kell rágniuk, hogy lekopjon, például füvet, fakérget, száraz magvakat. Mindig legyen elérhető számukra friss széna vagy fű. Ez az egészséges táplálkozás szempontjából is fontos, mert a nyulak étrendjének nagy részét a zöld takarmány teszi ki.

Mit adjak a nyulamnak enni?

Állateledel-üzletekben jó minőségű nyúleledel kapható, azonban fontos ezt kiegészíteni friss zöldekkel. Ezt naponta kétszer kaphatják, egyszer reggel és este. Néhány zöldet érdemes kerülni, azonban nyugodtan ehetnek brokkolit, zellerlevelet, kelkáposztát, káposztát vagy spárgát.

A gyümölcsökkel csak óvatosan! Étrendjük része lehet az alma, szőlő, eper, szilva, de csak mértékkel. Mindig legyen a nyuszinak elérhető tiszta, friss vize és fontos beszerezni egy futókereket. A nyulak általában magas energiatartalmú ételeket választanak, ezért igen hízékonyak. Kerüljük a túl sok magot, gyümölcsöt, sárgarépát és egyéb magas szénhidrát- és/vagy keményítőtartalmú zöldséget.

Játék az új családtaggal

A futókerék mellett egy kis játékkal is fitten lehet tartani a nyulakat. A játékok segítenek abban, hogy a kisállat formában maradjon mind mentálisan, mind fizikailag. Időről időre mindenképpen érdemes cserélgetni a játékokat, egy régi, már nem használt háztartási eszköz tökéletes lehet erre a célra. A nyulak szeretnek játszani labdával, virágcseréppel, de akár apróra vágott papírral is.

Nyulak (Oryctolagus cuniculus) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Philippe Clément

A közös játéknál fontos, hogy a gazdi ne okozzon stresszt az állatnak. Mivel a nyulak genetikailag zsákmányfajok, nagyon félénkek, csendben, nyugodtan, türelmesen kell velük játszani. Finoman kell őket kézben tartani, mert törékeny a csontvázuk, nagyon könnyű sérülést okozni nekik. Hadd közeledjen a gazdihoz a nyúl a saját tempójában. Jó stratégia lehet leülni mellé, szétszórni magunk köré egy kis zöldet, és hagyni, hogy az állat magától, szépen fokozatosan közelítsen.

Nem szabad őket a fülüknél fogva felemelni, két kézzel fogjuk meg őket a gerincük két oldalán. Fektessük az alkarunkra, miközben finoman a testünkhöz támasztjuk.

Gyakori betegségek és megelőzésük

Ha már minden eszköz megvan, hogy a nyuszi új otthona biztonságos legyen, a következő lépés meglátogatni vele az állatorvost. A nyulak hajlamosak elkapni különböző vírusos és bakteriális betegségeket, ezért fontos, hogy a gazdi rendszeresen ellenőrizze, fellépett-e valamilyen tünet vagy abnormális viselkedés. Sok fertőzés halálos lehet, mint a mixomatózis, a vérzéses betegség, vagy a pasteurellosis. A védőoltások döntő szerepet játszanak a komoly betegségek megelőzésében.
A mixomatózis vírusos betegség, melyet rovarok és közvetlenül emberek is terjesztenek. Tünetei: duzzadt szemhéj, szinte teljesen csukott szem, helyi duzzanatok a fejen, pofán, fülön, szájon és a nemi szervnél. A legtöbb esetben a mixomatózis hosszantartó, kínzó betegség, nagyon ritka a sikeres kezelés, de oltással megelőzhető.

Nyulakkal játszó kislány egy kiállításon Forrás: Sputnik/Aleksandr Kondratuk

A vérzéses betegséget (RHD) a calicivírus okozza. Olyan gyors lefolyású, hogy a tüneteket többnyire észre sem lehet már venni. Ezek lehetnek: levertség, ájulás, nehéz légzés, görcsök, láz és orrvérzés. A mixomatózishoz hasonlóan, az RHD-nek sincs külön ellenszere, csak a védőoltás jelent hatékony védelmet.

A pasteurellosis bakteriális fertőzés, mely az orrüregben kezdődik, majd kiterjed a szemre és a belső szervekre. Klinikai tünetei: orrfolyás, szemszárazság, étvágytalanság, levertség, ferde fejtartás, egyensúlyzavarok, a hátsó lábak bénulása és nehéz légzés. Bár a betegség teljesen nem gyógyítható, egyes esetekben antibiotikumokkal kezelni lehet. Ha a tünetek alapján erre a fertőzésre gyanakszik valaki, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal!

Záró gondolatok

Látható tehát, hogy egy nyuszival nagy felelősség is jár. Sajnos a húsvéti időszakban erről sokan elfeledkeznek, és a kisállatok végül menhelyeken vagy a város széli erdőkben kötnek ki. Jó körülmények között egy házinyúl 10 évig is élhet, ezért ez egy igazi elköteleződés. Mindazonáltal, mint minden kis kedvenc, a nyuszik is nagyon aranyosak, kedvesek, szeretetet és hálát adnak az embernek, és nagyon sok jó pillanatot és emléket szereznek gazdijuknak.

További hasznos információ: www.kisallatorvos.hu